Laxtallrik

2
1
Laxtallrik

En finstämd tallrik med en gravad lax med senapssås, fänkål med citrondressing som syrligt fräscht tillbehör och en lyxig krämig rökröra som serveras på en liten bit knäckebröd. Fulländing i det lilla!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Laxtallrik

Ingredienser

4 portioner

Gravlax med senapssås

4 skivor gravad lax (4 skivor motsvarar ca 100 g)
1 msk skånsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 msk neutral rapsolja
1/2 krm salt

Lyxig räkröra

300 g skalade räkor
1 dl crème fraiche (lätt)
2 msk majonnäs
1/2 burk löjrom (1/2 burk motsvarar 40 g)
1 msk finskuren dill
4 bitar knäckebröd
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Fänkål med citrondressing

1 fänkål (à ca 300 g)
finrivet skal av 1/2 citron
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk flytande honung
2 msk olja
1 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Lyxig räkröra
Blanda räkorna med crème fraiche, majonnäs, löjrom och dill i en bunke. Krydda med salt och peppar.
Fördela röran på knäckebröden. Lägg upp på tallrikarna och mal över lite svartpeppar.

För alla

Fri från gluten om lämpligt bröd bjuds till.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäs och ev bröd.
Gör mjölkproteinfri: ersätt crème fraiche med mjölkfritt, t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre). Kontrollera innehållet i majonnäs och ev bröd.
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med t ex crème fraiche som smaksätts med lite fransk senap och dragon. Välj lämpligt bröd.  Fänkål med citrondressing
Ansa och strimla fänkålen tunt med osthyvel eller med mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten ca 3 minuter.
Häll av och låt droppa av på en ren kökshandduk.
Vispa ihop citronskal, citronjuice, honung och olja i en bunke. Blanda med fänkål och persilja. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på tallrikarna.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Gör så här

Gravlax med senapssås

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

2

Kommentar

Sonja

2016-02-28

Mycket bra recept och tillbehör