Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hemgravad lax med skagen på rökta räkor

Perfekt förrätt med ett tilltalande utseende och god smak av laxfilé, räkor, majonnäs, citron och löjrom. Hemgravad lax med skagen på rökta räkor kräver drygt en timma i tillagningstid men det utsökta resultatet är värt jobbet.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala citronerna utan att få med det vita. Finstrimla skalet. Lägga skalet i en kastrull med vatten och låt koka upp. Häll av, skölj strimlorna och upprepa proceduren ytterligare två gånger.
  2. Lägg laxbiten på ett fat. Rör ihop salt, socker och pepparsorterna. Gnid in salt- och sockerblandningen på laxens ovan- och undersida. Låt stå framme i rumstemperatur i minst 1 timme eller tills salt- och sockerblandningen lösts upp. Täck laxen med platsfolie och ställ in i kylen 24 timmar. Vänd laxen efter halva tiden.
  3. Skagen: Skala och finhacka räkorna. Spara 8 räkor (för 8 port) till garnering. Blanda räkhack, majonnäs och citronjuice.
  4. Skiva laxen tunt och lägg 3-4 skivor på assietter. Skeda över lite av salt- och sockerlösningen. Se till att alla får lite peppar, dill och citronskal på sina laxskivor.
  5. Klicka på räkröra och löjrom. Garnera med räkor och riven pepparrot.

För alla

Hemgravad lax är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Skagen på rökta räkor är fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Obs! Endast äkta majonnäs är mjölkproteinfri.
Gör äggfri: använd äggfri specialmajonnäs eller crème fraiche smaksatt med lite dijonsenap.

Tips

Vill du förenkla kan du köpa färdiggravad lax, ca 600 g (för 8 port).

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 citroner
  • 800 g benfri laxfilè med skinn (som varit fryst i minst två dygn)
  • 1/2 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 1 tsk grovkrossad grönpeppar
  • 1 tsk grovkrossad rosépeppar
  • 1 kruka grovhackad dill
Skagen
  • 800 g räkor (med skal)
  • 200 g rökta räkor (med skal)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk citronjuice
Garnering
  • 50 g löjrom
  • färskriven pepparrot till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?