Gravad sill med paj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Gravad sill med paj

Sill, ost och smör - SOS - på ett helt nytt och fenomenalt sätt! Gravad sill eller strömming i en krämig och smakrik sås tillsammans med en prästostpaj smaksatt med muskot och kumminkryddat brännvin. En mycket god och elegant rätt på midsommarafton.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda ingredienserna till lagen. Dra skinnet av sillen. Lägg den i lagen och låt ligga över natten. Ta upp sillen, lägg den i en sil att rinna av. Blanda ingredienserna till såsen. Vänd ner sillen i den. Låt ligga i minst 6 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Prästostpaj: Tina och dela smördegen i 6 bitar. Kavla ut dem något. Klä 6 portionsformar med degen. Fyll med torkade ärter för att hålla degen på plats.
  4. Förgrädda skalen i ca 10 minuter, tills de fått fin färg och blivit spröda. Häll ut ärterna. Spara dem, de kan användas igen. Låt pajskalen svalna.
  5. Smält under omrörning ost och grädde i vattenbad tills det bildats en krämig konsistens. Smaka av med brännvin och riven muskotnöt. Häll ostmassan i pajskalen. Ställ kallt och låt ostmassan stelna.
  6. Servera sillen med prästostpajerna.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen noga på worcestershiresåsen.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smördeg, samt laktosfri crème fraiche, gräddfil och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche och gräddfil mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfri smördeg och ett mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs. Känsliga allergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg filéad sill eller strömming i flundror (som varit fryst minst 2 dygn)
Ättikslag
  • 1,8 dl ättikslag (24 %)
  • 8 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 1 msk socker
Sås
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk dijonsenap
  • saft av 1/2 citron
  • några stänk worcestershiresås
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackade, blandade örter t ex dill, persilja, dragon och krasse
Prästostpaj
  • 3 frysta smördegsplattor
  • 300 g prästost
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 msk O P Anderson (alkoholfritt alternativ är mjölk)
  • muskotnöt
Lägg till i inköpslistan