Gravad lax på färsk lax

Betyg 4.2 av 5.174 personer har röstat
Receptet har 53 kommentarer
Gravad lax på färsk lax

Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Gravad lax på färsk lax

Ingredienser

6-8 portioner
1 kg odlad laxfilé i bit med skinn (mittbiten)
4 msk finkornigt salt
4 msk strösocker
2 tsk grovstött vitpeppar
1 dl hackad dill

Till servering

färsk dill
citron

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

53 st
  • Superbra recept! Nära det jag lärde mig av Morsan, vi brukade alltid färsklax och saltade extra för att att kunna njuta av det en vecka till. Vi märkte tydligt av stanken när det blev dåligt.

    Ari

  • Jättebra recept Påminner om min Mammas. Hade lite mer socker än det stod. Ser att många skriver att man ska fjälla och förstår inte varför eftersom man tar bort skinnet

    Malin

  • VARNING 🚨 Vidrigt salt stenhård lax. Varför har ni det här receptet kvar ICA? Finns ju hur många besvikna kommentarer som helst…

    Marijana

  • Jättebra recept, har hållit mig till detta i flera år! Viktigt att skölja bort lagen efter två dygn. Ulrika

    Ulrica

  • Det här receptet blir alldeles för salt. För rätt smak skall det vara dubbelt så mycket socker som salt. Tro mig vi gravar lax flera ggr om året. Den blir jättegod! Anette

    Anette

  • Nu ser jag att ni har ändrat i receptet från dl till msk… tyvärr måste jag slänga min lax då den är oätlig. Synd att man inte kan lite på era recept. Karolina

    Karolina anna

  • Dessvärre har jag nog gjort samma som tidigare kommentar… blir att hitta gravad lax på butiken i år…. Oätligt salt. Stefan

    Stefan

  • FAN vilket dåligt recept!!! Så salt så man får en hjärtinfarkt av att äta. Halvera saltet, öka socker med 30-40%. SKÄMS PÅ ER!

    Jonas

  • Angående huruvida laxen skall fjällas eller inte: Redaktionen svarar på frågan här och undrar om det råder språkförvirring, eftersom all odlad lax är fjällad. Jag köpte precis hel laxsida på Ica Åkeredshallen. Den är definitivt inte fjällad. Och jag kan inte minnas att jag fått fjällade laxsidor en enda gång genom åren. Jag ja - här råder säkert stor språkförvirring - men tydligen mest på ICA-redaktionen :)

    Matts

    Hej Matts! Nu ska vi förvirra allt lite till;) Det går utmärkt att göra den på ofjällad lax det gör alltid jag. Lycka till med laxen! Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Gravar egen fångade vildlax.

    Matti

Testa liknande recept

  • Fänkålsgravad lax
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 12 timmar att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gravad lax
    Betyg 4.2 av 5.149 personer har röstat
    Receptet har 35 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Klassisk rödbetsgravad lax
    Betyg 4.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kummingravad lax
    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Gravad lax med pepparrot
    Betyg 4.2 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lingongravad lax med fänkålssallad
    Betyg 3.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad