Gravad lax med dillstuvade vinterrötter | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Gravad lax med dillstuvade vinterrötter

Denna utsökta gravade lax med bland annat körvel och äppelcidervinäger gifter sig fint med rotfrukter och dill uppkokat i béchamelsås. Servera laxen och de dillstuvade vinterrötterna med citronconfit med en grund av citron och citronmeliss.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Finhacka körveln. Blanda med olja, vinäger, salt och vitpeppar.
  2. Lägg laxskivorna på ett fat. Häll dressingen över.
  3. Citronconfit: Skala och skär citronen i små bitar. Låt koka upp med vatten, socker och salt. Mixa med mixerstav och låt svalna. Blanda i strimlad citronmeliss.
  4. Vinterrötter: Fräs rotfrukterna i smör i ca 3 minuter. Häll över bechamelsåsen. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mjölk. Hacka dillen och vänd ner den i rotfrukterna.
  5. Servera den körvelgravade laxen med de dillstuvade vinterrötterna och citronklyftor eller med citronconfit.

För alla

Fri från ägg, men kontrollera innehållet i såsen.
Gör glutenfri: laga egen bechamelsås redd med majsstärkelse eller använd enbart crème fraiche till rotfrukterna.
Gör mjölkfri: laga egen bechamelsås med Solhavre och mjölkfritt margarin i stället för mjölkprodukter eller använd enbart mjölkfri crème fraiche, Sour Supreme (innehåller soja) till rotfrukterna.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kruka körvel
  • 3/4 dl rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • ca 600 g gravad lax i skivor
Citronconfit
  • 3 citroner
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 dl strimlad citronmeliss
Dillstuvade vinterrötter
  • 2 påsar frysta rotfrukter (à 550 g)
  • 1 msk smör
  • 1 paket färdig bechamelsås (à 500 g)
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • ev 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 krukor dill
  • citronklyftor till servering
Lägg till i inköpslistan