Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Gravad filé med äppelsallad

Luxuös gravad filé med äppelsallad. Välj mellan ren- eller oxfilé. Briljant rätt med ytterst smakfulla ingredienser. Äppelsalladen blir ett fruktigt komplement till köttet.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gravad filé: Putsa köttet fritt från hinnor. Lägg köttet i en plastpåse. Blanda salt och socker. Häll i och gnid in köttet med blandningen.
  2. Hacka persilja och dill. Mortla vitpepparkorn och enbär. Lägg ner i påsen.
  3. Låt ligga 45 minuter i rumstemperatur. Lägg in i kylen 1-2 dygn för renfilé och 2-3 dygn för oxfilé.
  4. Äppelsallad: Skölj salladen, dillen och persiljan. Slunga dem torra eller låt rinna av i durkslag.
  5. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja. Häll på honungen och vinägern. Låt koka några minuter. Låt svalna.
  6. Vispa i senapen. Tillsätt olja i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  7. Förbered att ta med: Skär köttet i tunna skivor. Plasta och lägg i en burk. Lägg salladen och vinägretten i separata burkar.
  8. Anrätta på plats: Lägg upp köttskivorna. Kärna ur och tärna äpplet. Skala och riv pepparroten. Blanda salladen med äpple och pepparrot. Fördela på tallrikarna och ringla över vinägretten.

Tips

Renfilé som ska gravas måste ha varit fryst i minst två dygn före användning. Den kan gravas klart ett par dagar i förväg. Ta upp filén, plasta in och ha den i kylen. Har man svårt att få tag i renfilé kan man ta oxfilé, grava då 2-3 dygn i stället då den är tjockare. Vänd påsen några gånger.

Ingredienser

Portioner: 10
Gravad filé
  • ca 300 g ren- eller oxfilé
  • 1/2 dl salt
  • 2 1/2 msk socker
  • 2 - 3 persiljekvistar
  • 2 - 3 dillkvistar
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 enbär
Äppelsallad
  • 5 dl blandad sallad eller salladsskott
  • 1 dl plockad dill
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • 1 grönt äpple
  • 1/2 dl färskriven pepparrot
Vinägrett
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl olivolja + olja till stekning
  • 1 1/2 tsk honung
  • 3 msk sherry- eller rödvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • nymalen peppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer