Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Gratinerad gösfilé

Denna gratinerade gösfilé tar sin tid att göra men smakerna blir verkligen framstående. Gösfiléerna gratineras i en krämig gratängsås på bland annat vitt vin, fiskfond och vispgrädde innan du serverar fisken med lite färsk dill och löjrom.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är avsett för 6 portioner.

  1. Koka riset enligt förpackningens anvisning.
  2. Koka ihop löken och vinet tills ca 1 dl av vätskan återstår.
  3. Tillsätt vatten, fiskfond och 2 dl grädde. Koka ihop i ytterligare 7-8 minuter. Rör ner redningen och koka 1 minut. Smaka av med salt
    och peppar. Håll varm.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Fräs spenat och vitlök hastigt i olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg över på en tallrik och låt svalna.
  6. Skär fisken i portionsbitar. Sjud dem i omgångar i en kastrull med lättsaltat vatten (2 tsk/liter vatten) i ca 2 minuter. Lägg fiskbitarna
    på hushållspapper att rinna av.
  7. Varva fiskbitar och spenat omlott i en ugnssäker gratängform. Lägg på räkorna.
  8. Vispa resterande grädde lätt/luftigt. Vispa ner äggulorna i vitvinssåsen. Vänd ner grädden.
  9. Häll gratängsåsen över fisken och räkorna. Gratinera i ca 10 minuter, tills gratängen fått fin färg. Garnera med dill. Servera med riset och löjrommen i en skål bredvid.

För alla

Fri från glutenfri.
Gör mjölkfri: använd fiskbuljong i stället för fiskfond kontrollera innehållet i buljongen. Använd mjölkfri gräddprodukt från Oatly eller Beneviva i stället för vispgrädde. Välj majsstärkelse, Maizena, utrörd i lite vatten i stället för ljus maizenaredning.
Gör äggfri: uteslut äggulorna och red i stället såsen med majsstärkelse, Maizena.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg gösfilé
  • 5 dl ris
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 3 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk konc fiskfond
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 - 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 2 påsar färsk bladspenat (à 150 g)
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 200 g skalade räkor
  • 2 äggulor
  • dill till garnering
  • 50 g löjrom
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer