Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Här byter vi rårörda lingon mot grekiska oliver och förstärker medelhavstemat med parmesan, oregano och soltorkade tomater. En härlig rätt att lyxa till vardagen med.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå ca 5 minuter.
  2. Skala och finhacka gul lök, schalottenlök och vitlök var för sig. Hacka de soltorkade tomaterna.
  3. Blanda färs, gul lök, soltorkade tomater, ägg, oregano och parmesan med ströbrödsblandningen. Krydda med 2/3 av saltet och 2/3 av pepparn.
  4. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg.
  5. Tillsätt schalottenlök, vitlök och grädde i pannan. Krydda med resten av saltet och resten av pepparn. Låt småkoka ca 5 minuter.
  6. Strö över oliver och persilja. Servera med pasta, potatis eller ris och gärna en grönsallad.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten och t ex specialpasta.
Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd, laktosfri mjölk och grädde.


Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 soltorkade soltorkad tomat
  • 1 ägg
  • 1 tsk oregano
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 krm peppar
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl urkärnade kalamataoliver
  • 1 dl grovhackad persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?