Gräddiga köttbullar med oliver och persilja
Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Här byter vi rårörda lingon mot grekiska oliver och förstärker medelhavstemat med parmesan, oregano och soltorkade tomater. En härlig rätt att lyxa till vardagen med.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012
Ingredienser
4 portioner
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 soltorkade soltorkad tomat
1 ägg
1 tsk oregano
1 dl riven parmesan
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
1 msk olivolja till stekning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl urkärnade kalamataoliver
1 dl grovhackad persilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Läste receptet i Buffé och blev sugen på att prova, och både jag och sambon tyckte det var riktigt gott. Följde receptet, men bytte ut nötfärsen mot blandfärs eftersom det var det jag hade hemma. Använde mer matlagningsgrädde, ca 4 dl, eftersom flera kommenterat att det blev för lite sås. Serverade med färskpotatis som jag tillagade hela i ugnen med en topping gjord på smör, riven cheddarost och färsk timjan (inspirerat av ett recept av Lisa Lemke). Hade även en sallad gjord på blandade blad, grön paprika och äpple, med några droppar citron, till. Tycker att rätten passar bättre som helgmat än vardagsmat, men det går nog snabbare att laga till om man serverar med pasta eller ris. För mig tog det strax över en timme, och då fick jag ändå hjälp av sambon att skrubba potatis.
Marie
2012-07-08En klassiker i ny form, det gillas! Mycket smakrikt, kombinationen av soltorkade tomater, oliver och parmesan är riktigt bra. Det blev dock ganska salt, så jag gjorde en sallad med bland annat äpple i för att tillföra något sött och syrligt, funkade jättebra. Serverade med rotsaker i ugn - riktigt lyxigt blev det!
Malin
2012-03-18Mycket goda, en otroligt bra kombination av kryddorm.m. Fin konstistens Detta kommer jag att laga många gånger. Otroligt lätt att följa receptet och mycket aptitligt
Gudrun
2012-03-13