Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

9
21
Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Köttbullar med gräddsås är en riktig husmansklassiker. Här byter vi rårörda lingon mot grekiska oliver och förstärker medelhavstemat med parmesan, oregano och soltorkade tomater. En härlig rätt att lyxa till vardagen med.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2012

Gräddiga köttbullar med oliver och persilja

Ingredienser

4 portioner
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 soltorkade soltorkad tomat
1 ägg
1 tsk oregano
1 dl riven parmesanost
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
1 msk olivolja till stekning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl urkärnade kalamataoliver
1 dl grovhackad persilja

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten och t ex specialpasta.
Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd, laktosfri mjölk och grädde.


Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

9

Kommentarer

Marie

2012-07-08

Läste receptet i Buffé och blev sugen på att prova, och både jag och sambon tyckte det var riktigt gott. Följde receptet, men bytte ut nötfärsen mot blandfärs eftersom det var det jag hade hemma. Använde mer matlagningsgrädde, ca 4 dl, eftersom flera kommenterat att det blev för lite sås. Serverade med färskpotatis som jag tillagade hela i ugnen med en topping gjord på smör, riven cheddarost och färsk timjan (inspirerat av ett recept av Lisa Lemke). Hade även en sallad gjord på blandade blad, grön paprika och äpple, med några droppar citron, till. Tycker att rätten passar bättre som helgmat än vardagsmat, men det går nog snabbare att laga till om man serverar med pasta eller ris. För mig tog det strax över en timme, och då fick jag ändå hjälp av sambon att skrubba potatis.

Malin

2012-03-18

En klassiker i ny form, det gillas! Mycket smakrikt, kombinationen av soltorkade tomater, oliver och parmesan är riktigt bra. Det blev dock ganska salt, så jag gjorde en sallad med bland annat äpple i för att tillföra något sött och syrligt, funkade jättebra. Serverade med rotsaker i ugn - riktigt lyxigt blev det!

Gudrun

2012-03-13

Mycket goda, en otroligt bra kombination av kryddorm.m. Fin konstistens Detta kommer jag att laga många gånger. Otroligt lätt att följa receptet och mycket aptitligt

Testa liknande recept