Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Glutenfri semla

Läckra semlor helt utan gluten! Viktigt är att välja rätt mjölmix för att semmelbullarna ska bli luftiga och fina. Väg mjölet för bästa resultat.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 semlor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C.
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk. Rör om och låt svälla 10 minuter.
  3. Blanda ner sirap eller socker, stött kardemumma, salt, uppvispat ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spar lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen tills degen är slät och släpper bunken.
  4. Jäs övertäckt i bunken ca 30 minuter.
  5. Knåda degen lätt på mjölad bänk och dela den. Rulla varje del till en längd och dela den i 20 lika stora bitar (för 20 semlor). Forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt.
  6. Täck över och jäs 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250°C.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna under bakduk.
  9. Skär av toppen på bullarna. Ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas.
  10. Fyllning: Mixa ihop mandelmassa, brödinkråm, mjölk eller grädde och vaniljsocker till en smidig smet. Fyll bullarna med mandelfyllningen. (Så här långt kan man göra i ordning semlorna om man vill frysa in dem.)
  11. Garnering: Vispa grädden och spritsa eller klicka på den. Lägg på locken och pudra över florsocker.

För alla

Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Receptet är framtaget av tidningen Buffés allergiexpert Elisabeth Ekstrand Hemmingsson.

Tips

Det är praktiskt att fylla hela satsen bullar med mandelfyllningen och frysa in dem. Då blir det enkelt att bjuda på semla och man behöver bara tina färdigfylld bulle, vispa grädden och pudra över florsocker. Bullarna är jättegoda även ofyllda!

Receptet är provbakat med glutenfri mjölmix baserad på vetestärkelse och som innehåller mjölk. Väljer du ett annat mjöl är det viktigt att prova fram lagom mängd mjölmix för resultatet kan variera mellan olika sorter och fabrikat.

Ingredienser

Portioner: 20 semlor
  • 50 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vit sirap eller socker
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • ca 14 dl Sempers glutenfria mjölmix (14 dl motsvarar ca 840 g)
Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • all inkråm från bullarna
  • ca 1 dl mjölk eller grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
Garnering
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan