Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri bärpaj med rårörd vaniljsås

Nygräddad glutenfri bärpaj tillsammans med massor av vaniljsås, det blir inte bättre än så! Använd gärna bär efter säsong. Har du plockat bären själv smakar pajen säkert extra gott. Njut med en kaffe eller två.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-5 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Pajdeg: Blanda socker, mandelmjöl, vaniljsocker och 2/3 av det glutenfria mjölet i en stor bunke.
  3. Hyvla i smöret om det är lite hårt annars i med allt på en gång. Knåda snabbt ihop till en fast deg som inte klibbar.
  4. Addera stegvis resten av det glutenfria mjölet för att få en fast deg. Tryck ut degen i portionsformar eller i en springform 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  5. Låt vila i kylen i ca 30 min.
  6. Fyllning: Under tiden låt de frysta bären tina lite, blanda socker och potatismjöl med bären.
  7. Grädda pajskalet i 10 min.
  8. Häll i bärblandningen och grädda i ytterligare 25 min. 
  9. Om pajen får mycket färg i ugnen - lägg på aliminumfolie som du gör hål i. Låt svalna.
  10. Vaniljsås: Vispa grädden ganska hårt. Vispa ner äggulorna en i taget. Smaka av med socker och vaniljsocker.
  11. Till servering: Servera med rårörd vaniljsås, färska bär och en god kopp kaffe.

För alla:

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: servera med äggfri vaniljsås.

Recept och bild i samarbete med Löfbergs rosteri och kaffebar.

Ingredienser

Portioner: 4-5 st
Pajdeg
  • 1/2 dl strösocker (till degen)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 3 dl glutenfritt mjöl
  • 125 g rumstempererat smör
Fyllning
  • ca 3 dl färska eller frysta bär (t ex. hallon och björnbär)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
Rårörd vaniljsås
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1/4 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
Till garnering
  • färska bär (t ex. hallon och björnbär)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer