Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Glaserad lax med kryddig couscoussallad

Festlig och njutbar glaserad lax med couscoussallad. Exotisk smak av chilifrukt, vindruvor, kryddor och mandelspån ger en härlig smak till couscousen. Fin balsamvinäger och lättstekt röd lök till laxen ger en härlig måltid.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Couscoussallad: Blanda couscousen med vattnet, låt stå att svälla i ca 15 minuter. Finfördela grynen och blanda ner olivolja.
  2. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna. Tillsätt dem och pressa i citronjuicen i couscousen.
  3. Dela druvorna, peta ur ev kärnor. Dela chilifrukten och skär bort kärnfästet. Strimla och finhacka chilin. Finhacka persiljan.
  4. Vänd ner druvor, chili och persilja i couscousen. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Salta och peppra laxbitarna. Pensla lätt med olivolja och stek i en het stekpanna i ca 4 minuter på varje sida. Varmhåll i ugnen, ca 75°C eller grilla över kolgrill.
  6. Skala och strimla löken. Fräs den i den heta laxpannan i ca 30 sekunder.
  7. Strö över sockret. Rör om 2 gånger och låt sockret karamelliseras. Detta går mycket fort, 30-40 sekunder! Häll därefter på vinägern och låt koka samman till en sirapslik konsistens. Ta genast av pannan från spisen.
  8. Pensla eller skeda över laxbitarna. Lägg upp couscousen på tallrikar. Toppa med laxbitarna. Garnera gärna med spröd sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g laxfilé med skinnet kvar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 rödlökar
  • 3 msk socker
  • 1 dl balsamvinäger
Couscoussallad
  • 3 dl couscous
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 påse mandelspån (à 50 g)
  • juicen av 1/2 citron
  • 20 vindruvor (gärna kärnfria)
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar efter smak
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer