Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Glace au four med hallon

Glace au four med hallon är ett lyxigt och utsökt recept. Denna tilltalande efterrätt har en god botten av havregryn, mjölk och mjöl och ovanpå det finner du söta hallon och glass. Toppa allt med härlig maräng innan du gräddar desserten.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sekunder. Blanda ner havregryn, socker, mjölk och vetemjölet blandat med bakpulver i smöret. Rör till en jämn smet.
  3. Rita 4 rundlar på bakplåtspapper (för 4 port), ca 6 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Lossa försiktigt rundlarna och låt dem kallna. Ställ rundlarna på en bakpappersklädd plåt.
  5. Sätt ugnen på 275°C.
  6. Vispa äggvitorna riktigt hårda, gärna med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet.
  7. Fördela hallon och glass på rundlarna. Bred marängsmeten på och runt om så att all glass täcks. Strö över mandelspånen.
  8. Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen börjar få fin färg. Lyft över glace au fourerna på assietter och servera genast.

För alla

Innehåller ägg, gluten och mjölk.
Gör glutenfri: använd rent havre och välj majsstärkelse (Maizena) istället för vetemjöl.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin istället för smör och Solhavre istället för mjölk. Välj mjölkfri glass.'

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

För dig som behöver dra ner på sockret i maten.
Byt ut sockret i havrebottnarna mot samma mängd strö sötningsmedel.
Använd light vaniljglass.
Använd osockrade hallon.
Uteslut hälften av sockret i marängsmeten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk socker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 100 g frysta hallon
  • 1/2 l vaniljglass
  • 1/2 dl mandelspån (ca 20 g)
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare