Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

Har du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.
 Ett recept från: 
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
4 portioner
2  gula lökar
3  vitlöksklyftor
2  morötter
800 g grytbitar av lamm eller nöt
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1  förp krossade tomater (à 390 g)
1 l vatten
1  buljongtärning
2  lagerblad
1  kanelstång
2 1/2 dl okokt risonipasta
1 dl hackad persilja (+ extra till servering)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 ev flingsalt
Gör så här
02:00:00
00:20:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
18 stFör att risonin inte ska klibba ihop med köttgrytan så ska man precis som med en risotto, fräsa risonin i olivolja innan den tillförs köttgrytan. Gärna folie över grytan 20 minuter, ta ut gryta rör om och ta av folien och fortsätt 10 minuter till. Avlsuta med att riva citron och grovriven fetaost över vid servering :)
Donald
Det finns glutenfri Risoni ex Massimozero Risoni, kan bla köpas på gottutangluten.se Blev väldigt gott, bara att byta rakt av mot veterisoni.
Kristina
Om man gör enligt beskrivning så smakar det väldigt mycket kanel och risonin blir överkokt. Jag gillade det, men familjen tyckte inte om det.
Daniel