Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

Betyg 4.4 av 5.57 personer har röstat
Receptet har 18 kommentarer
Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

Har du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

Ingredienser

4 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
800 g grytbitar av lamm eller nöt
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 l vatten
1 buljongtärning
2 lagerblad
1 kanelstång
2 1/2 dl okokt risonipasta
1 dl hackad persilja (+ extra till servering)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ev flingsalt

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

18 st
  • För att risonin inte ska klibba ihop med köttgrytan så ska man precis som med en risotto, fräsa risonin i olivolja innan den tillförs köttgrytan. Gärna folie över grytan 20 minuter, ta ut gryta rör om och ta av folien och fortsätt 10 minuter till. Avlsuta med att riva citron och grovriven fetaost över vid servering :)

    Donald

  • Det finns glutenfri Risoni ex Massimozero Risoni, kan bla köpas på gottutangluten.se Blev väldigt gott, bara att byta rakt av mot veterisoni.

    Kristina

  • Om man gör enligt beskrivning så smakar det väldigt mycket kanel och risonin blir överkokt. Jag gillade det, men familjen tyckte inte om det.

    Daniel

  • Vad kan man använda för gluten fritt alternativ istället för risoni?

    Gunilla

    Hej Gunilla! Dessvärre finns idag ingen glutenfri risoni och det är svårt att svara på om det skulle fungera med annan glutenfri pasta eller vanligt ris för de har andra egenskaper än risoni. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Mycket smakrikt, lättlagat, värmande. Jag använde strimlat nötkött, tog extra fond istället för vin. Jag hade ingen äkta risoni utan tog Zetas lins-och ärtpasta risoni istället. Lagade på spisen och lät locket vara av sista kvarten eller så. Fick fin konsistens på grytan. Nöjd, kommer laga fler gånger!

    Kristina

  • Kan vinet ersättas med nåt likvärdigt?

    Kristina

    Hej Kristina! Du kan ersätta vinet med någon matsked vinäger och vatten så du får lite fin syra i rätten. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Det blev en god gryta till att avsluta det gamla året med. Men jag undrar ska grytlocket vara på eller av i ugnen? Körde med locket på och det blev lite simmigt, nästan som en soppa mer än en gryta. Fast mycket gott :-)

    Tommy

    Tack för din fråga Tommy! Vad roligt att du gillade grytan. Vi har nu förtydligat att locket ska inte vara på i ugnen utan bara när man kokar köttet på spisen. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Jag gör grytan på spisen. Behöver inte använda ugnen. Måste minst småputtra i 2 timmar med lock för lammet ska bli mört.

    Alexander

  • Trevlig gryta. Jag ökade mängden Risonipasta till 4 DL och det blev väldigt bra Går att använda potatis också för att variera sig.

    Alexander

  • Mycket gott: mustig kryddning, mört kött och lättlagat! Jag blev dock lite butter att min gryta blev blötare än vad som ses i bilden. Ska det verkligen vara 1 L vatten/köttbuljong i grytan? Räcker inte 7-8 dL?

    Louise

Testa liknande recept

  • Kalvkött med dill och citron
    Betyg 2.9 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grönpepprig gryta
    Betyg 3.9 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rogan josh – Indisk lammgryta
    Betyg 4 av 5.93 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Köttgryta med tomat
    Betyg 2.5 av 5.15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Aprikos- och ingefärsgryta
    Betyg 3.4 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad