Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

Har du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
800 g grytbitar av lamm eller nöt
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 l vatten
1 buljongtärning
2 lagerblad
1 kanelstång
2 1/2 dl okokt risonipasta
1 dl hackad persilja (+ extra till servering)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ev flingsalt
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
18 stFör att risonin inte ska klibba ihop med köttgrytan så ska man precis som med en risotto, fräsa risonin i olivolja innan den tillförs köttgrytan. Gärna folie över grytan 20 minuter, ta ut gryta rör om och ta av folien och fortsätt 10 minuter till. Avlsuta med att riva citron och grovriven fetaost över vid servering :)
Donald
Det finns glutenfri Risoni ex Massimozero Risoni, kan bla köpas på gottutangluten.se Blev väldigt gott, bara att byta rakt av mot veterisoni.
Kristina
Om man gör enligt beskrivning så smakar det väldigt mycket kanel och risonin blir överkokt. Jag gillade det, men familjen tyckte inte om det.
Daniel
Vad kan man använda för gluten fritt alternativ istället för risoni?
Gunilla
Hej Gunilla! Dessvärre finns idag ingen glutenfri risoni och det är svårt att svara på om det skulle fungera med annan glutenfri pasta eller vanligt ris för de har andra egenskaper än risoni. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Mycket smakrikt, lättlagat, värmande. Jag använde strimlat nötkött, tog extra fond istället för vin. Jag hade ingen äkta risoni utan tog Zetas lins-och ärtpasta risoni istället. Lagade på spisen och lät locket vara av sista kvarten eller så. Fick fin konsistens på grytan. Nöjd, kommer laga fler gånger!
Kristina
Kan vinet ersättas med nåt likvärdigt?
Kristina
Hej Kristina! Du kan ersätta vinet med någon matsked vinäger och vatten så du får lite fin syra i rätten. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Det blev en god gryta till att avsluta det gamla året med. Men jag undrar ska grytlocket vara på eller av i ugnen? Körde med locket på och det blev lite simmigt, nästan som en soppa mer än en gryta. Fast mycket gott :-)
Tommy
Tack för din fråga Tommy! Vad roligt att du gillade grytan. Vi har nu förtydligat att locket ska inte vara på i ugnen utan bara när man kokar köttet på spisen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Jag gör grytan på spisen. Behöver inte använda ugnen. Måste minst småputtra i 2 timmar med lock för lammet ska bli mört.
Alexander
Trevlig gryta. Jag ökade mängden Risonipasta till 4 DL och det blev väldigt bra Går att använda potatis också för att variera sig.
Alexander
Mycket gott: mustig kryddning, mört kött och lättlagat! Jag blev dock lite butter att min gryta blev blötare än vad som ses i bilden. Ska det verkligen vara 1 L vatten/köttbuljong i grytan? Räcker inte 7-8 dL?
Louise