Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Getostgratinerad purjolök

Denna helt underbara getostgratinerade purjolök är förbluffande god. Blanda ihop din krämiga getostsås med smak av oregano, citrus och honung och häll den över de mjuka purjolökshalvorna. Gratinera och servera denna mumsiga rätt direkt.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär av det gröna från purjon (används lämpligen till en potatis- och purjosoppa). Gör ev ett litet snitt längs med och skölj purjon väl.
  3. Torka purjon och lägg den i en liten ugnssäker form. Häll över olivolja, gnid in oljan så den täcker väl. Laga purjon ca 20 minuter i ugnen, tills den är mjuk rakt igenom.
  4. Blanda mjölk, grädde och majsstärkelse i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter till en sås.
  5. Skölj citronen väl och finriv skalet utan att det vita kommer med. Repa/dra av timjanbladen. Tillsätt dem, citronrivet och honungen i såsen. Smula ner getosten. Smaka av med salt och peppar.
  6. Höj ugnsvärmen till 250°C, grill.
  7. Skär varje purjo på längden till två halvor. Lägg snittytorna upp. Salta lätt. Häll över såsen och gratinera ca 5 minuter till fin färg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 purjolökar (à ca 250 g)
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/4 msk majsstärkelse
  • 2 tsk honung
  • 1 citron (rivet skal)
  • 2 timjankvistar
  • 100 g getost (chèvretyp)
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?