Gert Klötzkes älgstek
Gert Klötzkes älgstek är något för dig om du vill ha en utmaning i köket och skapa en sofistikerad och läcker måltid. Rätten är saftig, fyllig och har mycket delikata smaker. Utsökt att servera med en puré gjort på mandelpotatis och Västerbottensost.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2010
Ingredienser
1 älgstek
1 kg älgkött av bogen
enbär
nejlika
kryddpeppar
svartpeppar
lagerblad
kanel
salt
2 gula lökar
1 stor morot
det vita av 1 purjolök
2 selleristjälkar
2 msk olja
1/2 dl vitvinsvinäger
1 flaska mörkt öl (à 33 cl)
1/2 msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
2 timjankvistar
1 vitlöksklyfta
1 l älg-/ viltbuljong
1 dl grädde
maizenaredning
salt och peppar
2 msk smör
Garnityr
3 äpplen
2 msk smör
3 msk farinsocker
1 msk mald kanel
3 msk lingon
Serveringsförslag
mandelpotatis
grädde
smör
Västerbottensost
Gör så här
Receptet är ej provlagat av Buffé Köket.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag valde att skiva köttet, sila bort grönsakerna och koka köttet i såsen innan den skulle redas. Det blev mört och även barnen tyckte det var gott!
Gunilla
2021-10-22Jättegott. Förberedde älgbogen enligt receptet, men tillagade bogen i 63C under 23 timmar i Sous viden. Blev jättemört och gott. Vätskan från vacuumpåsen hällde jag ner i såsen innan den reddes. Garnityret var mycket uppskattat av gästerna. Jag använde dock endast en tesked kanel, vilket gav en touch av kanel utan att ta över. Egenplockade lingon var kronan på verket.
Lars
2020-04-19Hej Lars! Mums! Tusen tack för tipset om hur man kan laga rätten i sous vide! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-04-20