Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gert Klötzkes älgstek

Gert Klötzkes älgstek är något för dig om du vill ha en utmaning i köket och skapa en sofistikerad och läcker måltid. Rätten är saftig, fyllig och har mycket delikata smaker. Utsökt att servera med en puré gjort på mandelpotatis och Västerbottensost.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 älgstek portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är ej provlagat av Buffé Köket.

  1. 1 kg älgkött av bogen skuret i 2 långa, ca 6 cm breda bitar.
  2. Ta lika mycket av enbär, nejlika, kryddpeppar, svartpeppar, lagerblad och kanel. Stöt det fint i mortel eller mal i en kryddkvarn.
  3. Rulla köttet i kryddorna, samt salta. Rulla in köttet i folie som en smällkaramell så du får ett paket i form av en rulltårta. Picka många små hål i paketen.
  4. Sätt ugnen på 125°C. Skiva 2 gula lökar, 1 stor morot, det vita av 1 purjolök och 2 selleristjälkar. Fräs grönsakerna i en gryta i 2 msk olja. Häll på ½ dl vitvinsvinäger och 1 flaska (33 cl) mörkt öl. Koka ner till 1/6-dels volym.
  5. Tillsätt ½ msk tomatpuré, 10 vitpepepparkorn, 2 timjankvistar och 1 vitlöksklyfta med skal. Tillsätt 1 liter älg-/viltbuljong och koka upp. Lägg i rullarna  koka upp igen. Sätt in i ugnen  med en digital termometer, låt köttet få 60°C innertemperatur. Minska ugnsvärmen till 70°C och låt steken går upp till 68°C innertemperatur. Den låga temperaturen gör att det ta lång tid i ugnen vilket mörar köttet utan att bli torrt segt.
  6. När köttet är klart tag upp det, sila fonden och koka ihop det så ca 5 dl återstår. Tillsätt 1 dl grädde och koka upp. Red med maizenaredning och smaka av med salt och peppar. Vispa i 2 msk smör.
  7. Garnityr: Skala, kärna ur och skär 3 äpplen i klyftor. Fräs äpplen i en teflonpanna i 2 msk smör. Tillsätt 3 msk farinsocker låt äpplena  karamellisera lite. Smaksätt med 1 msk malen kanel. Rör ner 3 msk lingon (gärna frysta).
  8. Servera: Ta av folien och skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Häll på gräddsåsen som ska vara så tjock att den inte rinner av köttet. Klicka på med äppelhacket. Servera gärna med en pure på mandelpotatis med mycket grädde och smör samt  smaksatt med Västerbottensost (purén ska inte vara stabbig).

 

Ingredienser

Portioner: 1 älgstek
  • 1 kg älgkött av bogen
  • enbär
  • nejlika
  • kryddpeppar
  • svartpeppar
  • lagerblad
  • kanel
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 1 purjolök
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1 flaska mörkt öl (à 33 cl)
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 timjankvistar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 l älg-/ viltbuljong
  • 1 dl grädde
  • maizenaredning
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
Garnityr
  • 3 äpplen
  • 2 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 msk mald kanel
  • 3 msk lingon
Servering
  • mandelpotatis
  • grädde
  • smör
  • Västerbottensost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?