Gås med sås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gås med sås

Gåsmiddag är en riktigt skånsk höstklassiker. Men det här receptet på gås passar lika bra för en kalkon till en thanksgiving-middag. Smaksätt fågeln med äpple, vitt vin, katrinplommon och grädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Låt gåsen stå framme i rumstemp i minst 2-3 timmar. Stycka gåsen enligt anvisningar till en bröstkorg, en rygg, två lår och två vingar. Hacka sönder allt utom bröst och lår.
  2. Bryn skrovet kraftigt i en stor kastrull. När allt är brynt, häll i äpplen, vatten, vin, grädde och katrinplommon. Låt koka i 30-40 min.
  3. Sila bort skrovbitarna och ställ åt sidan. Skumma bort överflödsfettet från såsen. Red med maizena. Salta och peppra.
  4. Snitta skinnet på bröst och lår. Stek i 250°C i ugn i 11 min per kg. En bröstkorg väger t ex ungefär 2,5 kg - dvs 30 min. Innertemperaturen ska vara 80°C, mät med hushållstermometer. Ta ut ur ugnen. Låt den vila i ca 10-15 min.
  5. Stycka ut köttet. Salta och peppra. Servera med såsen.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 5 kg gås
  • 2 äpplen
  • 1 l vatten
  • 1/2 l vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 10 katrinplommon
  • ev sockerkulört
  • maizenamjöl
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan