Gammeldanskens frikadeller | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Gammeldanskens frikadeller

Gammeldanskens frikadeller är en utsökt rätt som känns lyxig. Solroskärnorna som får en mild smak av smör och socker blandas med färs, ägg, vitlök samt grädde. De formas sedan till minibiffar och kan serveras som plockmat eller med tillbehör.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Häll kokande vatten över solroskärnorna, låt stå 10 minuter.
  2. Blanda ströbrödet med grädden. Smält smöret, låt det bli hett.
  3. Häll av vattnet från solroskärnorna och låt dem "poppa" i smöret. Sänk värmen och rör ner den gula löken och sockret. Det ska inte brynas, bara mjukna. Låt allt svalna.
  4. Blanda färsen med kryddor, ägg, vitlök, solroslöken och ströbrödsgrädden. Arbeta smeten väl för hand. Späd med mjölk till lagom konsistens.
  5. Forma till små pannbiffar med hjälp av en stor matsked doppad i hett vatten med lite olja i.
  6. Stek frikadellerna gyllenbruna i smör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 msk solroskärnor
  • 1 dl fint ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 små finhackade gula lökar
  • 1 msk socker
  • 500 g blandfärs
  • 1/2 msk örtsalt
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 3 ägg
  • ca 1 dl mjölk
  • smör till stekning
Lägg till i inköpslistan