Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fröstekt lax med ärtkräm

Att ösa laxen med sesamfrön och solroskärnor under stekningen är ett enkelt och gott knep för att få till lite extra tuggmotstånd. Som tillbehör till den här rätten finns en färgglad ärtkräm. Där ärter, basilika, olivolja och kvarg mixas till en slät kräm. Ett tips är att späda med en skvätt vatten om den blir för tjock.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 46, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Mixa olivolja, ärter, basilika och kvarg till en kräm. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär tomaterna i bitar.
  4. Stek laxen i matfettet i en stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt sesamfrön och solroskärnor i pannan med lax och ös med matfett och frön.
  6. Servera den nykokta potatisen med lax, frön och ärtkräm.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd kvarg och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Använd mjölkfritt matfett.

Tips

Smaksätt ärtkrämen med lite vitlök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 förp gröna ärter (à 500 g)
  • 1/2 kruka basilika
  • 1/2 dl kvarg
  • salt och peppar
  • 2 tomater
  • 4 portionsbitar lax
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk sesamfrön
  • 1/2 dl solroskärnor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2556 kJ / 610 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept