Fräsch nyårs-pannacotta med karamelliserade äpplen

17
2
Fräsch nyårs-pannacotta med karamelliserade äpplen

Fräsch nyårsdessert med smaker av vanilj, yoghurt, äpplen och kanel. Nyårs-pannacottan toppas med karamelliserade äppelbitar, som blir fantastiska tillsammans med krispiga kanelsmulor!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006

Fräsch nyårs-pannacotta med karamelliserade äpplen

Ingredienser

4 portioner
1 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl gräddfil

Kanelsmulor

25 g smält smör
1/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
1/2 msk kanel

KARAMELLISERADE ÄPPLEN

2 äpplen
1 msk smör
1/4 dl strösocker

För alla

Äggfri.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet i kanelsmulorna mot samma mängd fin glutenfri mjölmix och använd rent havre.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfritt alternativ, yoghurt mot mjölkfri variant och ersätt gräddfil mjölkfritt alternativ. Byt smöret mot mjölkfritt margarin.

Gör så här

Pannacotta
Kanelsmulor
Karamelliserade äpplen

Tips

Det är viktigt att gelatinet löses ordentligt så man inte får klumpar eller gelatintrådar. Låt det smälta direkt i kastrullen alternativt lyft ut lite av den varma vätskan och smält gelatinet däri. Häll sedan tillbaka och rör ordentligt. Man kan också smälta gelatin i vattenbad. Tänk på att vätskan inte ska koka, då förstörs de gelatinbildande egenskaperna.

Det går bra att göra desserten dagen innan den ska avnjutas. Äpplena kan man klyfta i förväg, förvara plastade och tillaga strax innan man ska äta dem.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

17

Kommentarer

Jonna

2015-01-01

Håller med föregående talare. Smaka bra men vill inte kalla det panacotta. Blev som en krämig yoghurt.

Marie

2007-01-08

Jag gjorde denna pannacotta och den stelnade aldrig. Jag tog i extra gelantin men det hjälpte inte. Det blev som vaniljsås. Smakade dock gott.

Näringsvärde per portion

Energi 2480 KJ / 590 kCal
Läs mer om näringsvärden