Fräsch nyårs-pannacotta med karamelliserade äpplen
Fräsch nyårsdessert med smaker av vanilj, yoghurt, äpplen och kanel. Nyårs-pannacottan toppas med karamelliserade äppelbitar, som blir fantastiska tillsammans med krispiga kanelsmulor!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006
Ingredienser
4 portioner
1 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
1 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl gräddfil
Kanelsmulor
25 g smält smör
1/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
1/2 msk kanel
KARAMELLISERADE ÄPPLEN
2 äpplen
1 msk smör
1/4 dl strösocker
För alla
Äggfri.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet i kanelsmulorna mot samma mängd fin glutenfri mjölmix och använd rent havre.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfritt alternativ, yoghurt mot mjölkfri variant och ersätt gräddfil mjölkfritt alternativ. Byt smöret mot mjölkfritt margarin.
Gör så här
Pannacotta
Kanelsmulor
Karamelliserade äpplen
Tips
Det är viktigt att gelatinet löses ordentligt så man inte får klumpar eller gelatintrådar. Låt det smälta direkt i kastrullen alternativt lyft ut lite av den varma vätskan och smält gelatinet däri. Häll sedan tillbaka och rör ordentligt. Man kan också smälta gelatin i vattenbad. Tänk på att vätskan inte ska koka, då förstörs de gelatinbildande egenskaperna.
Det går bra att göra desserten dagen innan den ska avnjutas. Äpplena kan man klyfta i förväg, förvara plastade och tillaga strax innan man ska äta dem.
Det går bra att göra desserten dagen innan den ska avnjutas. Äpplena kan man klyfta i förväg, förvara plastade och tillaga strax innan man ska äta dem.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2480 KJ / 590 kCal
Kommentarer
Smakar gott, men får inte en pannacotta konsistens utifrån receptet. Det stelnar inte i kylen. Nästa gång ska jag lägga i fler gelatinblad för att se om det skulle hjälpa.
Anna
2024-01-01Håller med föregående talare. Smaka bra men vill inte kalla det panacotta. Blev som en krämig yoghurt.
Jonna
2015-01-01Jag gjorde denna pannacotta och den stelnade aldrig. Jag tog i extra gelantin men det hjälpte inte. Det blev som vaniljsås. Smakade dock gott.
Marie
2007-01-08