Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Fräsch nyårs-pannacotta med karamelliserade äpplen

Fräsch nyårsdessert med smaker av vanilj, yoghurt, äpplen och kanel. Nyårs-pannacottan toppas med karamelliserade äppelbitar, som blir fantastiska tillsammans med krispiga kanelsmulor!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Pannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, socker och delad, urskrapad vaniljstång.
  3. Tillsätt gelatinbladet i gräddblandningen, rör och låt det smälta ordentligt.
  4. Vänd ner yoghurt och gräddfil.
  5. Häll upp i valfria portionsformar eller glas. Ställ i kylen och låt stelna. Servera med kanelsmulor och karamelliserade äpplen.

Kanelsmulor

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda smält smör, strösocker, vetemjöl, havregryn och kanel.
  3. Lägg på en plåt och baka smulorna i ugnen i 10 minuter. Rör om då och då.

Karamelliserade äpplen

  1. Skär oskalade äpplen i klyftor och skär bort kärnhuset. Smält smör i en stekpanna.
  2. Lägg i äpplena, strö över strösocker och stek tills äpplena fått fin färg.

För alla

Äggfri.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet i kanelsmulorna mot samma mängd fin glutenfri mjölmix och använd rent havre.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfritt alternativ, yoghurt mot mjölkfri variant och ersätt gräddfil mjölkfritt alternativ. Byt smöret mot mjölkfritt margarin.

Tips

Det är viktigt att gelatinet löses ordentligt så man inte får klumpar eller gelatintrådar. Låt det smälta direkt i kastrullen alternativt lyft ut lite av den varma vätskan och smält gelatinet däri. Häll sedan tillbaka och rör ordentligt. Man kan också smälta gelatin i vattenbad. Tänk på att vätskan inte ska koka, då förstörs de gelatinbildande egenskaperna.

Det går bra att göra desserten dagen innan den ska avnjutas. Äpplena kan man klyfta i förväg, förvara plastade och tillaga strax innan man ska äta dem.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gelatinblad
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 1/2 dl gräddfil
Kanelsmulor
  • 25 g smält smör
  • 1/4 dl strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl havregryn
  • 1/2 msk kanel
KARAMELLISERADE ÄPPLEN
  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 1/4 dl strösocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2480 kJ / 590 kCal
Läs mer om näringsvärden