Chokladtårta

En saftig chokladtårta är väl ändå något extra? Här är ett recept på en god tårta med den lenaste fyllningen av chokladmousse, som kommer att göra succé på vilken fikastund eller kalas som helst. För alla älskar en klassisk chokladtårta - både barn och vuxna. Kavla upp ärmarna och sätt igång!

Ingredienser
16 bitar
Botten
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl neutral olja
2 dl varmt kaffe (eller varmt vatten)
2 ägg
Mousse
300 g mörk bakchoklad (70%)
125 g smör
4 dl vispgrädde
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl apelsinjuice eller rom
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi2520 KJ / 602 kCal
Fett38 g
Salt1 g
Kolhydrater55 g
Protein8 g
Kommentarer
Vill så gärna göra denna. Men undrar om du använde varmluftsugn eller vanlig i receptet. Är det andra temperaturer om jag ska använda varmluftsugn?
Emelie
2025-02-25Hej Emelie! Vi använder alltid över/undervärme om inget annat anges. Kakan bakas på så låg temperatur så det spelar ingen roll i det här receptet. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2025-02-26Jätte god tårta...och mäktig! Fick dock ha bottnen inne i nästan 1,5 timme (hade nog en mindre form än 26cm, mätte inte) innan stickan var torr och moussen blir ganska matt i färgen efter en natt i kylskåp, men lika god för det. Jag skippade juice/rom på bottnarna och de höll sig ändå saftiga efter nästan ett dygn i kylskåpet och mossen var fortfarande krämig.
Mathilda
2025-02-08Även för mig krävdes i princip dubbla tiden och en stor del svämmade över i ugnen (tacknämligt nog hade jag en plåt under). Väldigt gott, men inte så praktiskt. Kanske provbaka någon gång till och justera receptet.
Anders
2025-01-06Hej Anders! Nu har jag provbakat kakan ytterligare en gång och den blev helt perfekt. Så jag har inte en aning om vad som kan ha gått fel för er. Jag har tagit bort bikarbonaten nu så att det bara är bakpulver men vet inte om det egentligen spelade nån roll i detta fall men det blev bra det också. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2025-01-10