Fransk chokladmousse

Betyg 4 av 5.89 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
Fransk chokladmousse

På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse? En riktig klassiker som kan smaksättas i all oändlighet men som i sin originalform tillagas på enbart mörk choklad, ägg, florsocker och vispgrädde. Voilà!

Fransk chokladmousse

Ingredienser

6 portioner
2 ägg
2 msk ljummet vatten
3 msk florsocker
125 g mörk choklad (70%)
3 dl vispgrädde

Förslag på smaksättning

rivet skal av 1/2 apelsin eller
byt ut vattnet mot starkt kaffe eller valfri likör

Till garnering

1/2 dl vispgrädde
125 g färska hallon

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

10 st
  • Hade endast 45 % mörk bakchoklad hemma. Gjorde enligt recept men innan jag ställde in i kylen hackade jag upp resten av bakchokladen ca. 75 g och strösslade på samt e rejäl nya halvvsalt! Blev väldigt gott.

    Linda

  • Tips till oss själva nästa gång så att vi slipper fundera: äggen ska i chokladen.

    Anna

  • Blev jättebra. Enkelt.

    Barbro

  • Jag läste på flera andra liknande recept och alla säger samma sak - äggulan ska ned i den smälta chokladen! Och det funkade utmärkt. Nu gjorde jag moccamousse, så först blandade jag med lite starkt ljummet kaffe och sedan den omrörde ägggulan. Men innan jag blandade i något lyfte jag choklad byttan ur vattenbadet så den inte var superhett och sedan rörde om ordentligt när jag hällde i både kaffet och sedan äggulan. Man får inte vänta för länge så att chokladen börjar stelna, men den ska inte vara så varm att man "kokar" ägget. Och det gäller att röra ordentligt med en vanlig handvisp så att allt blandas med detsamma.

    Carol

  • Ni har ju inte ändrat receptet. Står fortfarande att äggulan ska ner i chokladen och det stelnar direkt...

    Linda

    Hej Linda! Ursäkta sent svar. Vi har nu äntligen ändrat receptet och hoppas att du vill testa och att det smakar gott! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Klantarslen! Chokladen stelnar så fort du rör ner ägget, även när man gör det försiktigt. Alla andra recept häller den smälta chokladen direkt i grädden, och sen i med resten, då blir det som det ska.

    Petter

    Hej Petter! Vi har nu uppdaterat receptet för att det ska fungera bättre. Lycka till! Hälsningar Michelle

    ICA-köket

  • Håller tyvär med Markku. Blev en klump av chokladen. Gick ej rädda fick göra om efter annat recept :/

    Sara

    Hej Sara! Vi har nu uppdaterat receptet för att det ska fungera bättre. Lycka till! Hälsningar Michelle

    ICA-köket

  • Håller inte med Markku! Receptet funkade jättebra! Tack så mycket :)

    Filip

  • Fullständigt katastrofrecept! Så fort man slår i äggulan i den ljumma smälta chokladen så blir allt till en enda stor choklad klump! Ni förstörde kvällensanrättning!

    Markku

  • Kan man smaksätta med punch?

    Pia

Näringsvärde per portion

Energi1663 KJ / 397 kCal
Fett34 g
Kolhydrater16 g
Protein5.5 g

Testa liknande recept

  • Klassisk chokladmousse
    Betyg 3.6 av 5.27 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Drömrulltårta
    Betyg 4.3 av 5.68 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Hallonmousse med rostad vit choklad
    Betyg 3.8 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad