Fransk chokladmousse

På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse? En riktig klassiker som kan smaksättas i all oändlighet men som i sin originalform tillagas på enbart mörk choklad, ägg, florsocker och vispgrädde. Voilà!

Ingredienser
6 portioner
2 ägg
2 msk ljummet vatten
3 msk florsocker
125 g mörk choklad (70%)
3 dl vispgrädde
Förslag på smaksättning
rivet skal av 1/2 apelsin eller
byt ut vattnet mot starkt kaffe eller valfri likör
Till garnering
1/2 dl vispgrädde
125 g färska hallon
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1663 KJ / 397 kCal
Fett34 g
Kolhydrater16 g
Protein5.5 g
Kommentarer
10 stHade endast 45 % mörk bakchoklad hemma. Gjorde enligt recept men innan jag ställde in i kylen hackade jag upp resten av bakchokladen ca. 75 g och strösslade på samt e rejäl nya halvvsalt! Blev väldigt gott.
Linda
Tips till oss själva nästa gång så att vi slipper fundera: äggen ska i chokladen.
Anna
Blev jättebra. Enkelt.
Barbro
Jag läste på flera andra liknande recept och alla säger samma sak - äggulan ska ned i den smälta chokladen! Och det funkade utmärkt. Nu gjorde jag moccamousse, så först blandade jag med lite starkt ljummet kaffe och sedan den omrörde ägggulan. Men innan jag blandade i något lyfte jag choklad byttan ur vattenbadet så den inte var superhett och sedan rörde om ordentligt när jag hällde i både kaffet och sedan äggulan. Man får inte vänta för länge så att chokladen börjar stelna, men den ska inte vara så varm att man "kokar" ägget. Och det gäller att röra ordentligt med en vanlig handvisp så att allt blandas med detsamma.
Carol
Ni har ju inte ändrat receptet. Står fortfarande att äggulan ska ner i chokladen och det stelnar direkt...
Linda
Hej Linda! Ursäkta sent svar. Vi har nu äntligen ändrat receptet och hoppas att du vill testa och att det smakar gott! Hälsningar Elina
ICA-köket
Klantarslen! Chokladen stelnar så fort du rör ner ägget, även när man gör det försiktigt. Alla andra recept häller den smälta chokladen direkt i grädden, och sen i med resten, då blir det som det ska.
Petter
Hej Petter! Vi har nu uppdaterat receptet för att det ska fungera bättre. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Håller tyvär med Markku. Blev en klump av chokladen. Gick ej rädda fick göra om efter annat recept :/
Sara
Hej Sara! Vi har nu uppdaterat receptet för att det ska fungera bättre. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Håller inte med Markku! Receptet funkade jättebra! Tack så mycket :)
Filip
Fullständigt katastrofrecept! Så fort man slår i äggulan i den ljumma smälta chokladen så blir allt till en enda stor choklad klump! Ni förstörde kvällensanrättning!
Markku
Kan man smaksätta med punch?
Pia