Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Apelsinchokladmousse med nötter

Apelsinchokladmousse med nötter är en stilfull dessert till fest där moussen med sin lena, fylliga smak av choklad, kaffe och apelsin möter en god partner i de kanderade nötterna, som tillför ett sött krisp. Med denna chokladmoussen får du full pott!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mousse: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite.
  2. Blanda äggulor, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i en bunke. Vispa grädden med florsocker, inte för hårt.
  3. Rör ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden. Rör försiktigt till en slät mousse.
  4. Fördela moussen i portionsformar. Ställ i kylen minst 1 timme.
  5. Kanderade nötter: Sätt ugnen på 200°C.
  6. Smält smöret. Tillsätt socker, mjöl och grädde. Låt koka ca 1/2 minut under ständig omrörning.
  7. Blanda ner mandlar, hasselnötter och apelsinskal i smörblandningen. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.
  8. Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Bryt loss mandlar och nötter från varandra. Hacka dem grovt.
  9. Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna. Garnera gärna med apelsinskal.

För alla

Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med glutenfri mjölmix eller majsstärkelse, Maizena.

Ingredienser

Portioner: 4
Apelsinchokladmousse
  • 125 g mörk blockchoklad (ca 40% kakaohalt)
  • 2 äggulor
  • rivet skal av 1/2 apelsin + ev lite till garnering
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 3 msk starkt kallt bryggkaffe
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
Kanderade nötter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 1/2 dl hasselnötter
  • rivet skal av 1 apelsin
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?