ÖVER 60 MIN | Medel

Focaccia till jul

Focaccia kan givetvis ätas året om och här gör du en vacker julfocaccia pimpad med lite härliga julsmaker. Till focaccian med jultema används rödkål och grönkål för att få in de rätta julfärgerna. Några några färska fikon och exempelvis pistagenötter passar också fint på focaccian till jul.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smula jästen och blanda den med ljummet vatten (37°C) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt salt, olivolja, mjöl och nötter och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand. Degen ska vara lös. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Stjälp upp degen på en plåt eller ugnsform ca 30 x 40 cm (för ca 30 bitar) med bakplåtspapper med lite av oljan på. Bred ut degen så att den täcker plåten. Pensla eller ringla över oljan.
  4. Topping: Skiva rödkålen och fikonen, plocka grönkålen och fördela dem och nötterna över degen. Tryck små gropar i degen med fingrarna. Ringla över honungen och strö över flingsalt.
  5. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter. Låt brödet svalna på ett galler. Skär i bitar och servera.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: ca 30 bitar
  • 50 g färsk jäst
  • 1 l ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • ca 22 dl vetemjöl special (22 dl motsvarar ca 1320 g)
  • 1 dl nötter (t ex pistage)
  • ca 3 msk olivolja (att ringa över)
Topping
  • 100 g rödkål
  • 3 färska fikon
  • 50 g grönkål
  • 15 valnöt
  • 15 pistagenötter
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk flingsalt