Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Fisksoppa "to be"

Denna soppbas är perfekt att förbereda och frysa in. Du ger soppan en underbar smak med hjälp av bland annat saffran, kajennpeppar och timjan. Strax före du ska äta fisksoppan sjuder du ihop bas och fisk. Toppa med till exempel salta räkor.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 lådor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka lök (eller använd fryst tinad hackad lök) och vitlök. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Använd gärna matberedare.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull (15 l för stora satsen). Tillsätt fänkål och morot och låt fräsa ytterligare några minuter.
  3. Öppna tomatförpackningarna och klipp tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomaterna, vatten, vin, fond, timjan, kajennpeppar, saffran, socker och salt i kastrullen. Låt småkoka under lock ca 25 minuter.
  4. Vid servering: Observera att ingrediensera är för 4 port/ 1 låda då ursprungsreceptet är för 8 lådor. Om soppbasen frysts in – tina och värm. Häll i en kastrull och tillsätt vatten. Låt koka upp, lägg i fisk, t ex lax eller sej i 2 cm stora bitar (tillsätt vispgrädde om du vill ha en krämigare soppa). Låt sjuda 5 minuter tills fisken är klar.
  5. Toppa gärna soppan med några skalade räkor och hackad basilika och/eller en klick crème fraiche.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt ut crème fraiche mot Imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och crème fraiche.

Tips

Receptet är provlagat för 8 lådor à 1 1/2 l men går även bra att laga för 4 port.

Med en bas i frysen är det enkelt att laga fisksoppa. Tina, späd med vatten, tillsätt fisk och sjud några minuter. Klara, färdiga, ät!

Ingredienser för 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g fänkål
200 g morötter
3 msk olivolja
1 förp hela tomater (à 500 g)
5 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
3 msk konc fiskfond
1 tsk timjan
1/2 tsk kajennpeppar
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 krm socker
1 tsk salt

Ingredienser

Portioner: 8 lådor
  • 2 påsar fryst tinad hackad lök (à 450 g)
  • 16 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 kg fänkål
  • 1 1/2 kg morötter
  • 3 dl olivolja
  • 8 förp hela tomater (à 500 g)
  • 4 l vatten
  • 1 1/2 l torrt vitt vin
  • 2 flaskor konc fiskfond (à 180 ml)
  • 2 1/2 msk timjan
  • 1 1/2 msk kajennpeppar
  • 8 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 1/2 tsk socker
  • 2 1/2 msk salt
Vid servering (för 4 port/1 låda)
  • 2 dl vatten
  • 300 g fisk tex lax eller sej
  • 1 dl vispgrädde
  • några skalade räkor
  • hackad basilika
  • en klick crème fraiche
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB