Fiskgryta med chorizo och aioli

22
17
Fiskgryta med chorizo och aioli

Gör som i Portugal och låt stark korv sätta smak på fiskgrytan. Låter det galet? Prova! Servera med en klick aioli som du gör enkelt på vitlök och majonnäs.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2012

Fiskgryta med chorizo och aioli

Ingredienser

4 portioner
2 påsar frysta fisktärningar (à 300 g)
2 gula lökar
3 röda paprikor
1 zucchini
1 chorizo (à ca 100 g)
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 1/2 msk konc kycklingfond
drygt ca 5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
3 msk hackad persilja

Vitlöksmajonnäs

5 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta

För alla

Gör glutenfri: kontrollera innehållet i korven.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i korv, fond och majonnäs.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i korv, fond och majonnäs.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i korv och fond. Välj äggfri majonnäs eller ersätt majonnäsen med t ex crème fraiche smaksatt med lite fransk senap och dragon.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

22

Kommentarer

Karin

2012-01-27

Wow, vi gjorde grytan med lax i och det var svingott. Vitlöksmajonäsen var pricken över i et :-) Kommer vi att göra många många gånger!

Anders

2012-01-17

Frysta fisktärningar? Skulle inte tro det! Bor man på Västkusten använder man bara färsk fisk så klart. Jag använde lax och torsk denna gången. Soppan är mycket god och väldigt lättlagad. Chorizon tillför sälta och lite sting. Gott med aioli till också, men jag tycker att en vitlöksklyfta var lite snålt. Har man lite tid över så kan man enkelt blanda till en egen majonäs istället för köpevarianten.

Magnus

2012-01-17

Enkelt och gott!! Ingredienserna är enkla att hitta och allt som allt tar det knappt 30 minuter att tillaga. Detta var spännande att tillaga. Inte minst för min portugisiska fru som fick tillfälle att pröva en variant på den typiska portugisiska fiskgrytan - Caldeirada. Då vi även äter med ögonen använde vi paprika i olika färger för att göra grytan än mer inbjudande. Istället för aioli serverade vi grytan enligt portugisisk tradition med oliver, rött vin och hembakat bröd att doppa i såsen. Grytan är perfekt som "comfort-food" att serveras en kall vinterdag.