Fiskgryta med chorizo och aioli

Betyg 3.7 av 5.26 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Fiskgryta med chorizo och aioli

Gör som i Portugal och låt stark korv sätta smak på fiskgrytan. Låter det galet? Prova! Servera med en klick aioli som du gör enkelt på vitlök och majonnäs.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2012

Fiskgryta med chorizo och aioli

Ingredienser

4 portioner
2 påsar frysta fisktärningar (à 300 g)
2 gula lökar
3 röda paprikor
1 zucchini
1 chorizo (à ca 100 g)
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
1 1/2 msk konc kycklingfond
drygt ca 5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
3 msk hackad persilja

Vitlöksmajonnäs

5 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Wow, vi gjorde grytan med lax i och det var svingott. Vitlöksmajonäsen var pricken över i et :-) Kommer vi att göra många många gånger!

    Karin

  • Frysta fisktärningar? Skulle inte tro det! Bor man på Västkusten använder man bara färsk fisk så klart. Jag använde lax och torsk denna gången. Soppan är mycket god och väldigt lättlagad. Chorizon tillför sälta och lite sting. Gott med aioli till också, men jag tycker att en vitlöksklyfta var lite snålt. Har man lite tid över så kan man enkelt blanda till en egen majonäs istället för köpevarianten.

    Anders

  • Enkelt och gott!! Ingredienserna är enkla att hitta och allt som allt tar det knappt 30 minuter att tillaga. Detta var spännande att tillaga. Inte minst för min portugisiska fru som fick tillfälle att pröva en variant på den typiska portugisiska fiskgrytan - Caldeirada. Då vi även äter med ögonen använde vi paprika i olika färger för att göra grytan än mer inbjudande. Istället för aioli serverade vi grytan enligt portugisisk tradition med oliver, rött vin och hembakat bröd att doppa i såsen. Grytan är perfekt som "comfort-food" att serveras en kall vinterdag.

    Magnus

  • Jag var lite skeptisk innan när jag läste receptet, chorizo och fisk i samma gryta? Jag bjöd in några vänner på middag för att se vad de tyckte. Alla gillade det, inklusive jag själv! Jag valde att ha lax i min gryta och korven gav en god kryddig smak till rätten. Vi hade bara lite surdegsbaguette till. Rätten tog mer än 30 minuter att göra men det var det värt.

    Jessica

  • Jättegod fiskgryta, som inte riktigt känns som fisk då chorizon och såsen ger grytan så mycket mer smak. Lätt att laga och att följa receptet, tog ca 30 minuter. Vi använda frusna torskfiléer istället och tog lite mer chorizo än receptet angav. Hemgjord majonäs till aiolin som kanske inte behövs egentligen. Rätten känns väldigt fräsch och nyttig och såg väldigt vacker ut med alla färger. Vi kommer definitivt gör detta igen med lite variation tex andra typer av korv, fisk och grönsaker.

    Anna karolina

  • Vi bjöd in några vänner på denna goda fiskgryta som uppskattades av alla, både stora och små. Den tog ca 40 minuter att tillaga, men då gjorde vi lite mer än dubbel sats. Vi tog fram 800 g lax och 600 g hälleflundra ur frysen och skar i tärningar. 500 g chorizo användes. Vi serverade röd quinoa och en fräsch yoghurtröra till. Röran hade jag gjort på turkisk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta, raspet av en lime, lite salt och pepper och en klick honung. Supergott! Detta gör vi gärna om igen!

    Anna-karin

  • Det här kändes som en riktig utmaning, skulle en inbiten fiskskeptiker som jag verkligen uppskatta en fiskgryta och det som fredagsmiddag dessutom. Nåja, chorizon är säkert god och friskt vågat hälften vunnet, tänkte jag. Rätten var lätt att tillaga, men tog lite längre tid än beräknat eftersom fisken inte fått tina tillräckligt länge. Frysta fisktärningar har jag inte ätit tidigare, men de var inte svåra att hitta. Rätten såg trevlig ut och var mycket välsmakande. Ännu en bonus med att vara testlagare, det här hade jag garanterat inte tillagat på eget initiativ. Aiolin glömdes bort, men den får jag prova nästa gång jag äter grytan, för jag kommer definitivt att laga den igen. Såsens färg förde tanken till en klassisk sötsur sås och kanske kan man förstärka sötman en aning, varför inte genom att lägga till ananas?

    Emma

  • En annorlunda men jättegod fiskgryta. Den tog ca 30 minuter att laga och det var väl värt väntan. Vi dubblade mängden korv och minskade mängden paprikan och det blev perfekt. Det enda vi kommer att göra annorlunda nästa gång är att vänta med att lägga i grönsakerna till strax före servering så att de inte blir så mjuka. Dessutom kommer vi nog att välja billigare fisk, för de färdiga fiskkuberna var ganska dyra. De som gillar majonnäs tyckte att den var pricken över iet, men jag var lika glad utan.

    Johanna

  • Jättegod fiskgryta med spännande smakblandningar. Fisk och kryddig korv verkade som en konstig mix, men funkade väldigt bra! Hela familjen åt med god aptit, inte mycket över till matlådan:-). Svårt att veta hur mycket chorizo det skulle vara, vi tog ett paket (300g) eftersom det verkade vara alltför lite med bara en korv till hela grytan (det kanske finns stora chorizo?). Rätten tog mer än 30 minuter att tillaga, det var mycket skala och skära.

    Gunilla

  • God fiskgryta och intressant att ha med chorizo! Rätten var lätt att göra och gick bra att förbereda till steg 3 ovan. Tyvärr fick jag inte tag på zucchini, så det fick istället bli aubergine. Vitlöksmajonäsen överraskade - den gav rätten sista skjutsen eftersom fiskgrytan hade en mild smak. Helt rätt att servera grytan med pressad potatis till. Detta är en rätt som man kan variera på olika sätt t ex att göra det som en soppa istället.

    Anna

Testa liknande recept

  • Krämig kycklingpasta med zucchini
    Betyg 4.4 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tray baked chorizo med paprika
    Betyg 4 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Chorizo med ljummen potatissallad
    Betyg 4.2 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Stekt chorizo med gräslöksyoghurt
    Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pizza med chorizo och mozzarella
    Betyg 3.3 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad