Fiskgratäng med fänkål och ost

12
8
Fiskgratäng med fänkål och ost

Det här är en jättegod fiskgratäng där fänkål och ädelost blir festliga smaksättare. Fiskfiléerna och fänkålen tillagas i såsen av grädde och ost och blir en ljuvligt krämig gratäng som du serverar med lite pressad potatis.

Fiskgratäng med fänkål och ost

Ingredienser

4 portioner
2 fänkål
600 g fiskfilé t ex hoki eller torsk
2 1/2 dl laga lätt grädde (5 % fett)
100 g ädelost (max 30 %)
10 - 12 potatisar (ca 1 kg för 4 port)
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar

För alla

Gör mjölkprotein- och laktosfri: Byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt och osten mot sojabaserad ost.

Gör så här

Tips

Fänkålen, som har en speciell lite lakritsaktig smak passar mycket bra till fisk. Tycker du att den är lite för markant kan den ersättas med 2 purjolökar som finstrimlas och tillagas tillsammans med fisken.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Ing-marie

2014-08-04

Blev såå uppskattad,vi var 12 personer enkelt och lättlagat när man är många till middag.Jag använde kummelfile som blir fast och matig vid tillagning.

Inger

2009-03-26

Har blivit en favorit hos oss. Supergott med ädelost men den kan säkert bytas ut till någon annan vällagrad ost. Eftersom både fänkål o fisk passar oss, blev det här perfekt. Sej går också utmärkt o inte så dyr.

Maria

2006-01-23

Jag tog fårost istället för ädelost eftersom jag hade det hemma, det blev också gott. Serverade enligt receptet med pressad potatis men gjorde även en tzatsikisås med citron för att få lite mer smak. Ska definitivt prova även med ädelost, då behövs säkert ingen sås till.

Näringsvärde per portion

Energi 2021 KJ / 485 kCal
Fett 12 g
Salt 267 g
Kolhydrater 47 g
Protein 42 g
Läs mer om näringsvärden