Fiskgratäng med fänkål och ost | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Fiskgratäng med fänkål och ost

Det här är en jättegod fiskgratäng där fänkål och ädelost blir festliga smaksättare. Fiskfiléerna och fänkålen tillagas i såsen av grädde och ost och blir en ljuvligt krämig gratäng som du serverar med lite pressad potatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Halvera fänkålen och skär fänkålen i strimlor. Lägg fänkålen i en ugnssäker form.
  2. Skär fisken i mindre bitar och lägg den ovanpå fänkålen. Strö över salt.
  3. Blanda grädden med smulad ost och krydda med mald vitpeppar. Häll blandningen över fisk och fänkål.
  4. Tillaga mitt i ugnen i 225°C, ca 20 min.
  5. Skala och skär potatisen i små bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den igenom en potatispress.
  6. Servera fiskgratängen med pressad potatis, gröna bönor och bröd.

För alla

Gör mjölkprotein- och laktosfri: Byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt och osten mot sojabaserad ost.

Tips

Fänkålen, som har en speciell lite lakritsaktig smak passar mycket bra till fisk. Tycker du att den är lite för markant kan den ersättas med 2 purjolökar som finstrimlas och tillagas tillsammans med fisken.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 fänkål
  • 600 g fiskfilé t ex hoki eller torsk
  • 2 1/2 dl laga lätt grädde (5 % fett)
  • 100 g ädelost (max 30 %)
  • 12 potatisar (ca 1 kg för 4 port)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2286 kJ / 549 kCal
Fett: 0 g
Läs mer om näringsvärden