Fiskgratäng med brödtäcke

6
18
Fiskgratäng med brödtäcke

Frysta fiskblock är sällan särskilt upphetsande. Denna rätt med provencalska smaker av tomat, kapris och oliver samt ett knaprigt brödtäcke är ett undantag!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Fiskgratäng med brödtäcke

Ingredienser

4 portioner
400 g fryst fisk, t ex hoki
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
1 msk konc kycklingfond
1 dl kärnfria oliver
1 msk kapris
1 tsk spad från kaprisen
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl hackad persilja
1/2 baguette
1 dl riven ost
2 msk olivolja
ev ris eller kokt potatis till servering

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fond och bröd, välj ost lagrad mer än 3 mån.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fond och bröd, välj mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fond och bröd.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Shiva

2013-08-08

Gott, lite starkt för barnen. Brödtäcket en favorit. Ett tips, gäller inte enbart denna recept, är att INTE börja med att starta ugnen. Min ugn tar tex 8min fr 0 till 225grader. Det är slöseri med el att alltid starta ugnen först av allt, när det tex tar 20-25min att förbereda...

Theresia

2012-05-31

Fräsch fiskrätt som går att variera efter smak. Vi skippade kapris och öste på med gröna oliver med kärna, vilket min dotter älskade! Jag stekte tunna skivor av zuccini knaprigt i mycket olivolja och la ovanpå istället och toppade med riven parmesan. Severade ett vitlöksbröd vid sidan av, så att den nyttiga kunde välja själv :) Nyttigt och supergott!

Ann-louise

2012-05-15

Mycket god och annorlunda fiskrecept i och med brödet ovanpå. Jag uteslöt dock kaprisen eftersom jag inte tycker om det och oliver med kärna använde jag istället eftersom jag upplever att de smakar mer. Använde egen gjord kycklingfond och hembakad baguette (dinkel- och rågmjöl). I receptet står det att man ska dela tomaterna så därför tog jag krossade tomater istället, då slipper man ju momentet med finfördelningen. Rätten var enkel och gick fort att göra vilket jag uppskattar. Mina gäster lovordade fiskgratängen och tog påfyllning, bra betyg tycker jag. Ris och sallad serverades till gratängen och det fungerade mycket bra. Gratängen kommer att göras igen men då kommer jag att använda lite starkare kryddning.