Fiskgratäng med brödtäcke

Frysta fiskblock är sällan särskilt upphetsande. Denna rätt med provencalska smaker av tomat, kapris och oliver samt ett knaprigt brödtäcke är ett undantag!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Ingredienser
4 portioner
400 g fryst fisk, t ex hoki
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
1 msk konc kycklingfond
1 dl kärnfria oliver
1 msk kapris
1 tsk spad från kaprisen
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl hackad persilja
1/2 baguette
1 dl riven ost
2 msk olivolja
ev ris eller kokt potatis till servering
Gör så här
00:05:00
00:03:00
00:03:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
18 stGott, lite starkt för barnen. Brödtäcket en favorit. Ett tips, gäller inte enbart denna recept, är att INTE börja med att starta ugnen. Min ugn tar tex 8min fr 0 till 225grader. Det är slöseri med el att alltid starta ugnen först av allt, när det tex tar 20-25min att förbereda...
Shiva
Fräsch fiskrätt som går att variera efter smak. Vi skippade kapris och öste på med gröna oliver med kärna, vilket min dotter älskade! Jag stekte tunna skivor av zuccini knaprigt i mycket olivolja och la ovanpå istället och toppade med riven parmesan. Severade ett vitlöksbröd vid sidan av, så att den nyttiga kunde välja själv :) Nyttigt och supergott!
Theresia
Mycket god och annorlunda fiskrecept i och med brödet ovanpå. Jag uteslöt dock kaprisen eftersom jag inte tycker om det och oliver med kärna använde jag istället eftersom jag upplever att de smakar mer. Använde egen gjord kycklingfond och hembakad baguette (dinkel- och rågmjöl). I receptet står det att man ska dela tomaterna så därför tog jag krossade tomater istället, då slipper man ju momentet med finfördelningen. Rätten var enkel och gick fort att göra vilket jag uppskattar. Mina gäster lovordade fiskgratängen och tog påfyllning, bra betyg tycker jag. Ris och sallad serverades till gratängen och det fungerade mycket bra. Gratängen kommer att göras igen men då kommer jag att använda lite starkare kryddning.
Ann-louise
Ett nytt fiskrecept med lite medelhavs känsla! Vi tyckte den var jättegod och lägger den till vår receptsamling. Vi hade ICA:s 400 gr torskrygg i frysen. Fisken krympte när vi tinade den, så vår fiskrätt blev lite fisksnål, vet inte om det var meningen. Vi följde receptet för övrigt (tror jag...) Chiliflakes hade vi aldrig använt tidigare. Och vi hade svarta oliver med kärna . Min man och jag tyckte den var som sagt jättegod. Frågan är om man behöver potatis när det är så mycket bröd. Som jag läst av andra testlagare så var momentet med att blanda baugette med olja och ost (vi tog parmesan) omsändigt, det måste gå lika bra att lägga det uppepå. Men vi gjorde som receptet sa, och tyckte att en hel del mer olja behövdes till brödet och osten. Vi äter det gärna igen!
Ingrid
En bra rätt och bra variation eftersom det annars lätt blir att vi kör på samma vanliga fiskrecept pga viss fiskallergi. Däremot råkade jag krydda lite mycket så barnen ratade det. Fick blanda i annat i deras för att de skulle kunna äta. JAg valde tomater istället för tomater burk, det kändes fräschare. Bra id'e att använda oliver och kapris, en spännande smakkombination till fisken. Jag tyckte det gick fortare att laga än vad som stod i receptet men jag gjorde "allt mer i ett" för att slippa så många moment. Jag hittade inga chiliflakes så jag tog chilipeppar istället som vi hade hemma.Jag tog också vanlig franska eftersom vi hade det hemma. detta lade jag i botten på formen medan resten låg i stekpannan. Strödde sedan över ost på brödet och när resten stekts klart lade jag det vanpå och ställde in allt i ugnen. Då fick även brödet mer smak av såsen.
Anne
Väldigt vacker, rustik och mustig, rätt, fröjd för ögat och smaklökarna. Jag brukar följa principen "Man tager vad man haver". Därför fick det bli chilipulver istället för chiliflakes, och krossade tomater istället för hela tomater på burk. Jag tycker om kapris. Det gör däremot inte min sambo. Därför skickade jag honom att köpa oliver och ost innan jag började med matlagningen. Han lokaliserade naturligtvis kapris på tallriken och blev genast mycket skeptisk. Smakade ändå och konstaterade lakoniskt: "Super!"
Tatiana
Väldigt gott och lätt att laga. Det här är definitivt ett favoritrecept. Men det tog längre tid än vad som angavs i receptet eftersom det var många moment; fräsa lök, göra sås, förbereda brödet osv. Jag hoppade över oliverna och istället för att blöta brödet i olja ringlade jag över oljan precis innan jag satte in gratängen i ugnen. Den här rätten passade även i matlåda dagen efter.
Diana
Gott och spännande recept! Det var inte svårt att laga, men det kändes som om det blev många moment - först fisk och lök, sedan sås, och sist blanda brödet. Att blanda brödet separat med olja och ost kändes som ett slöseri med disk, faktiskt. Det är bättre att bara lägga över brödskivorna direkt, ringla över olja och sist strö över lite ost. Tiden stämde inte heller riktigt, det tog ungefär en timme. Smakmässigt var det bra kombinerat, och det var gott med det frasiga och ostiga brödet överst. Vi hade varken ris eller potatis till, utan nöjde oss med att ta det av baguetten som inte fick plats i formen. Det här kommer att lagas igen!
Linn
Rätten tog ca 35-40 min att laga. Jag hade bara i en gullök. Vi brukar inte tycka om mat med för mycket lök i. Jag hade i min egen odlade och torkade chili som gav rejält med sting. Tycker rätten både såg god ut för ögat och hade god smak. Min make, som tycker att vi äter fisk för ofta, tyckte att "det här var en jättegod fiskrätt" även vår dotter åt med god aptit. Köpte en mindre baguette som var alldeles lagom så inget blev över. Jag använde färsk torsk eftersom de hade bra pris på det och jag tycker det är mer smak och bättre tuggmotstånd på färsk fisk. Vi serverade potatis till och det var okej. Jag hade bara kunnat ätagratängen som den var. Troligen gör vi materätten igen.
Britt-inger
Fiskgryta med retro känsla från 70-talet. Baguetten blev väldigt knaprig och god som täcke till fisken och den fylliga såsen. Men nästa gång ska jag ha i mer chiliflakes, tycker det kunde få vara mer sting i såsen. Tog rester med till jobbet och värmde i mikron. Trodde inte det skulle bli så bra eftersom brödet säkert skulle vara mjukt. Men det var riktigt gott. Såsen hade blivit ännu bättre efter att ha dragit i två dagar, och det var gott också med det delvis mjuka brödet. Något ris behövdes inte. Jag använde grönsaksfond istället för kycklingfond och körsbärstomater på burk som jag inte delade i övrigt följde jag receptet.
Solveig