Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fiskfläta i saffransås

Lyxigt och avancerat fiskrecept som du tillagar på lite drygt en timma. Fiskfläta i saffransås är en härlig fläta av laxfilé och sjötunga som du serverar med en ljuv sås av saffran, vitt vin, grädde och hummersås.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Skär fiskfiléerna i strimlor, ca 1 1/2 cm breda och 10-12 cm långa. Det behövs 16 strimlor av var fisk. Fläta 4 strimlor av var sort till ett galler, lägg dem på en skärbräda med bakpapper. Putsa med vass kniv så att kanterna blir jämna. Ställ brädan i kylen.
  2. Sås: Fräs löken blank i smöret. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, timjan, vatten, vin och hummerfond. Koka utan lock i ca 20 minuter.
  3. Sila av fonden. Häll tillbaka den i kastrullen, tillsätt saffran och koka ihop utan lock till 1 1/2-2 dl.
  4. Koka under tiden ihop grädden till 2 dl i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan lock. Obs! Grädde kan brännas vid i bottnen.
  5. Vispa ihop saffransfonden med den hopkokta grädden. Låt såsen småkoka tills den är lagom tjock. Smaka av.
  6. Bäst blir fiskflätan om den ångkokas. Sjud annars fisken i några deciliter lättsaltat vatten i en traktörpanna eller låg kastrull i några minuter tills den känns klar. Enklast är att sänka ner fisken med en bred stekspade, osthyveln kan också duga.
  7. Skär små fina bitar av gurkan och fräs dem knappt mjuka med 1 msk smör i en kastrull.
  8. Lägg upp fisken på varma tallrikar och strö på lite salt. Droppa såsen runtom, lägg på gurkbitar och garnera med sallad och kryddkrasse. Servera med ris.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g laxfilé
  • 400 g filé av sjötunga
  • havssalt eller vanligt salt
Sås
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 lagerblad
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 krm timjan
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 1/2 msk hummerfond (från flaska)
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl vispgrädde
Tillbehör
  • gurka
  • kryddkrasse
  • rosésallad
  • ris
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?