Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fisk- och räkmosaik med dillcrème

En superfestlig förrätt, utmärkt för stora högtider och fester som till exempel nyårsafton. Denna mosaik på fisk och räkor är lika rolig att servera som fin att titta på. Lax, torsk och räkor blir tillsammans med en gnutta citron, lite paprika och en kräm med dill, överraskande gott.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär fisken i ca 1 cm stora tärningar. Grovhacka räkorna.
  3. Dela, kärna ur och skär paprikan i så fina tärningar det går. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser med gelatinpulvret i en bunke. Krydda med salt och peppar.
  4. Smörj en brödform (25 x 10 cm för 6 port) och täck bottnen med bakplåtspapper.
  5. Fyll formen med fisk- och skaldjursröran. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i en ugnssäker form. Fyll med vatten.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
  7. Dillcrème: Vispa crème fraichen med elvisp i en bunke tills den blivit ordentligt fast. Först blir den lös, men ju längre den vispas, desto fastare blir den. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  8. Nyårsafton, 30–60 minuter före servering: Stjälp upp fisk- och räkmosaiken och skär i skivor. Lägg upp på ett serveringsfat eller tallrikar. Låt stå framme.
  9. Strax före servering: Toppa med dillcrème och garnera med späda salladsblad och citronklyftor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt crème fraiche mot  Imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) och uteslut vispningen.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri crème fraiche.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 250 g laxfilé
  • 250 g torskfilé
  • 2 dl skalade räkor (2 dl motsvarar ca 100 g)
  • 1 röd paprika
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 msk gelatinpulver
  • citronklyftor och späda salladsblad till garnering
  • smör till formen
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
Dillcrème
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl finskuren dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?