Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Filokorgar med två fyllningar

Recept på stiliga filokorgar med två smakrika fyllningar som passar bra att servera till förrätt. Receptet är något avancerat och blir fantastiskt gott. Du gör filokorgar och fyller med örtomelett eller potatisröra.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 filokorgar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tina filodegen. Skär med en vass kniv ut 25-30 ark (för 12 korgar), ca 11 x 11 cm.
  3. Lägg 2-3 ark omlott i varje form på en muffinsplåt. Ställ in i ugnen 8-10 minuter.
  4. Fyll korgarna med antingen potatisröran eller örtomeletten. Vill du servera båda så gör dubbel sats av korgarna.


Örtomelett

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Hacka spenaten fint. Grovhacka valnötterna.
  3. Vispa äggen. Blanda ner örter, purjolök, spenat, valnötter, bär, grillkrydda, salt och peppar.
  4. Fördela smeten i en smord muffinsplåt (12 formar för 12 korgar). Grädda i ugnen 10 minuter. Skär "muffinsarna " i bitar och lägg i filoformarna.

Potatisröra

  1. Skala och koka potatisen. Låt svalna. Skär gurkan i fina tärningar. Skär salladslöken eller purjolöken i fina strimlor. Mosa potatisen grovt.
  2. Blanda ihop potatis, gurka, lök och hälften av persiljan med yoghurten. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen i ca 1 timme.
  3. Fyll filodegskorgarna med röran.

För alla

Innehåller laktos, gluten och ägg.

Tips

Dekorativa korgar av filodeg görs lättast i en muffinsplåt. Degen är skör och går lätt sönder om den inte är helt tinad innan den vecklas ut. Lägg den gärna under en fuktig handduk så att den inte torkar och blir svårarbetad.

Ingredienser

Portioner: 12 filokorgar
  • 1 paket filodeg (à ca 500 g)
Örtomelett
  • 5 ägg
  • 1/3 purjolök
  • 3 dl hackade örter (t ex persilja och koriander)
  • ca 70 g färsk spenat
  • 1/2 dl valnötter
  • 1 msk torkade berberisbär eller tranbär
  • 1/2 tsk grillkrydda
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
Potatisröra
  • 300 g potatis
  • 1/4 gurka (1/4 motsvarar 60 g)
  • 2 salladslökar eller purjolök (2 salladslökar motsvarar ca 40 g purjolök)
  • 2 1/2 dl yoghurt av medelhavstyp (10%)
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?