Enkel baklava

66
8
Enkel baklava

Baklava är en söt delikatess med ursprung i det Osmanska riket. Med färdig filodeg är det lätt att göra baklava i ditt eget kök. Varva bara filodegen, mixade nötter och smör. Baka frasig i ugnen och avsluta med att hälla över varm sockerlag. Skär i bitar och njut!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Enkel baklava

Ingredienser

12 bitar
300 g grovt mixade nötter (gärna valnötter, pistagenötter och mandel)
1 tsk malen kanel
1/2 tsk vaniljpulver
150 g smält smör
1 paket kyld filodeg (à 250 g, endast hälften används)

Sockerlag

2 dl strösocker
2 dl vatten
1/2 dl färskpressad citronjuice
ev 1 msk apelsinblomsvatten

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

66

Kommentarer

Deniz

2022-09-14

Madeleine, Man ska vänta tills baklava kallar sig och sedan hälla sockerlagen :) De glömde skriva en jätteviktig punkt här tyvärr.

Madeleine

2022-08-14

Följde receptet. Men på slutet står det att man ska hälla den varma sockerlagen på baklawan och då försvann den frasiga ytan som det faktiskt ska vara. Hur kan jag rädda den? Hoppas den smakar bra ändå.

Merih

2022-05-18

Baklava går utmärkt att frysa in. Har gjort det många gånger.

Näringsvärde per portion

Energi 1389 KJ / 332 kCal
Fett 23.4 g
Salt 0.22 g
Kolhydrater 23.8 g
Protein 5.9 g
Läs mer om näringsvärden