Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Enkel

Enkel baklava

Baklava är en söt delikatess med ursprung i det Osmanska riket. Med färdig filodeg är det lätt att göra baklava i ditt eget kök. Varva bara filodegen, mixade nötter och smör. Baka frasig i ugnen och avsluta med att hälla över varm sockerlag. Skär i bitar och njut!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda de mixade nötterna med kanel och vaniljpulver.
  3. Smält smöret och pensla en ugnsform, ca 20 x 30 cm (för 12 bitar), med lite av smöret.
  4. Rulla ut filodegen. Skär filodegsbladen på mitten så de får samma storlek som ugnsformen (resten går att frysa).
  5. Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smör. Upprepa med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen på. 
  6. Lägg på 4 ark filodeg och pensla med smör mellan varje ark. Fördela resten av fyllningen och lägg på resterande ark, pensla med smör mellan varje ark och på toppen.
  7. Skär baklavan i 12 rutor (för 12 bitar). Ringla över resten av smöret. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills den är gyllene.
  8. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Koka ca 5 minuter. Ta från värmen. Tillsätt citronjuice och eventuellt apelsinblomsvatten.
  9. Häll den varma sockerlagen över baklavan. Låt svalna.

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 300 g grovt mixade nötter (gärna valnötter, pistagenötter och mandel)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 150 g smält smör
  • 1 paket kyld filodeg (à 250 g, endast hälften används)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • ev 1 msk apelsinblomsvatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1389 kJ / 332 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept