Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Färsfocaccia

Ett smakrikt recept på färsfocaccia. Rätten tillagar du i ugn med blandfärs och rätten påminner lite om köttfärslimpa. Du gör den av bland annat färs, mjölk, ägg, vitlök, soltorkade tomater, oliver, rosmarin och prästost. Utsökt till fest!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Börja med att blanda ströbrödet med mjölken, låt stå och svälla i ca 10 minuter.
  3. Rör ihop köttfärsen med ägget och den hackade löken, salt och peppar, ev. kryddor eller örter. Tillsätt det svällda ströbrödet och blanda ihop till en smidig smet. Arbeta inte färsen för länge och för väl, då blir den seg.
  4. Tryck ut färsen ca 1,5 cm högt i en smord tårtform eller en rektangulär ugnssäker form. Gör små fördjupningar i färsen som till en focaccia. Fyll hålen med till exempel hackade soltorkade tomater och svarta oliver. Strö över lite färsk rosmarin och ringla slutligen över lite vitlöksolja. 
  5. Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter, sätt gärna på grillen de sista 5 minuterna Skär i tårtbitar och hyvla över lagrad ost som svecia eller prästost, avsluta med hackad persilja. Här passar det en god potatispuré och ugnsbakad tomatsallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd (gärna färskt)
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 finhackad eller riven gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 1/2 tsk salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 1/2 dl hackade soltorkade tomater
  • ca 20 urkärnade svarta oliver
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • rapsolja smaksatt med vitlök till stekning
  • 1 dl hackad persilja
  • 80 g lagrad prästost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?