Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fårostgratinerade auberginer (Kashke badenjan)

Kashke badenjan, eller fårostgratinerade auberginer, är en persisk aubergineröra med frisk smak av mynta och en härlig sälta från fårosten. Auberginer, lökar, crème fraiche och mjölk ger tillsammans med valnötter en härlig upplevelse.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär auberginen i 2-3 cm stora bitar. Skölj dem i ett durkslag. Salta och låt ligga i 30-60 minuter.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Tillsätt den torkade och smulade myntan och fräs hastigt i några sekunder.
  3. Smula osten i en gryta och låt smälta. Häll i crème fraiche och blanda ihop. Mixa med mixerstav för att få en jämn och slät sås. Tillsätt därefter mjölken och låt såsen sjuda i några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lökblandningen.
  4. Sätt ugnen på 250°C. Skölj auberginebitarna och torka av dem med en handduk. Lägg dem i en långpanna. Tillsätt matfett och stek auberginen tills den är mjuk och får fin färg, ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175°C.
  5. Lägg auberginebitarna i en ugnssäker gratängform. Häll ostsåsen över. Strö över valnötskärnorna och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter (ytan ska inte få färg). Servera med bröd, pasta eller ris och en god sallad.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölproteinfritt matfett eller olja. Använd tofu istället för fetaost. Byt crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri fetaost. Välj laktosfri crème fraiche och mjölk.
Gör äggfri: känsliga allergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 5 auberginer (5 auberginer motsvarar ca 1 1/2 kg)
  • 2 msk salt
  • 2 stora gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 msk olja eller smör till stekning
  • 2 msk torkad mynta
  • 300 g grekisk fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl valnötskärnor
Lägg till i inköpslistan