Fårostgratinerade auberginer (Kashke badenjan)

12
2
Fårostgratinerade auberginer (Kashke badenjan)

Kashke badenjan, eller fårostgratinerade auberginer, är en persisk aubergineröra med frisk smak av mynta och en härlig sälta från fårosten. Auberginer, lökar, crème fraiche och mjölk ger tillsammans med valnötter en härlig upplevelse.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2004

Fårostgratinerade auberginer (Kashke badenjan)

Ingredienser

6 portioner
5 auberginer (5 auberginer motsvarar ca 1 1/2 kg)
2 msk salt
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olja eller smör till stekning
2 msk torkad mynta
300 g grekisk fetaost
2 dl crème fraiche
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötskärnor

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölproteinfritt matfett eller olja. Använd tofu istället för fetaost. Byt crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri fetaost. Välj laktosfri crème fraiche och mjölk.
Gör äggfri: känsliga allergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Maria

2009-04-15

Jättegott, men det går att förenkla tillagningen: Stek auberginerna i gratängformen istället för långpanna så sparar du disk. Såsen behöver inte mixas, den blir ganska slät ändå.

Jan

2006-08-03

Mycket välsmakande och jättegott. Jag är vanligtvis inte särskilt intresserad av auberginer, men detta är helt klart en mycket rätt med auberginer