UNDER 45 MIN | Medel

Falafel på gula ärtor med grillad paprika och spetskål

Prova en ny variant av den klassiska vegofavoriten falafel i bröd! Här är falafeln gjord på gula ärtor och serveras i pitabröd med goda tillbehör som grillad paprika, spetskål samt en smakrik citronvinägrett.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C grill.
  2. Grilla paprikorna hårt i ugnen så att de blir svarta på utsidan. Lägg över paprikan i en plastpåse och låt svalna i cirka 10 minuter. Gnugga sedan av skalet genom att massera paprikan när den ligger kvar i påsen. Kärna ev ur och skär paprikan i jämnstora bitar.
  3. Sänk ugnen till 200°C.
  4. Klyv spetskålen på längden, pensla med olivolja. Stek i en stekpanna på hög värme med snittytan neråt, det går snabbt så kolla då och då om den tagit färg. Lägg kålen i en ugnsfast form, strö över flingsalt och rosta i ugnen ca 20-30 min.
  5. Stek den frysta ärtfalafeln i oljan på medelvärme i ca 10-12 minuter tills falafeln blivit gyllene. 
  6. Vinägrett: Mixa rapsolja, vinäger, citron och oregano till en vinägrett, smaka av med salt.
  7. Till servering: Lägg några grillade spetskålblad och paprika på en tallrik, toppa med falafeln och de färska örterna. Droppa vinägretten över den grillade paprikan och spetskålen och servera med pitabröd.

För alla

Kontrollera noga innehållet i ärtfalafeln.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Recept och bild i samarbete med GoGreen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 paprikor
  • 2 små spetskål (à ca 500 g)
  • olivolja (att pensla kålen med)
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 förp fryst falafel (gärna ärtfalafel) à 300 g
  • 2 msk rapsolja (till stekning)
Citronvinägrett
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • saften av 1/2 citron
  • 1 msk torkad oregano
  • flingsalt
Till servering
  • färska örter (t ex ärtskott, vattenkrasse och mynta)
  • pitabröd