Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fakess

Fakess är ett recept på soppa som du äter som den är direkt eller fryser in och bjuder på med blandade tillbehör - den kan varieras i all oändlighet! Linssoppan får sin ljuvliga smak av oregano och vitlök medan chilipepparpulver ger en fin sting.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 liter soppa portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj och blötlägg linserna 3–6 timmar.
  2. Skala löken och vitlöken. Finhacka löken och fräs den mjuk utan att den tar färg i rikligt med olivolja i 2 stora kastruller, ca 5 liter styck.
  3. Pressa i vitlöksklyftorna. Vänd runt och fräs en stund till. Skölj linserna, lite i taget och fördela lika i kastrullerna. Vänd runt och blanda.
  4. Tillsätt tomatpurén och blanda. Häll i vatten, vin och kycklingfond. Blanda väl.
  5. Lägg i lagerbladen. Koka upp, sänk värmen och sjud i 30–40 minuter utan lock tills linserna är mjuka. Tillsätt ev bulguren när 15 minuter återstår av koktiden.
  6. Tillsätt balsamvinäger och oregano. Koka upp och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och chilipepparpulver.
  7. Låt gärna stå och »mogna« en stund om en del av soppan ska ätas direkt. Låt resten svalna och fyll sedan upp i infrysningsburkar.

Tips

Frys in: Låt soppan svalna. Häll upp i infrysningsburkar, beräkna 2 1/2–3 dl per person. När soppan ska tinas och värmas kan det behövas lite extra vatten. Servera med kalamataoliver och grekisk eller bulgarisk fårost, för den som vill göra den ännu matigare tillsätter även lite korvslantar och ev lättkokta morotsslantar. Vegetarisk: Använd grönsaksfond och uteslut ev korv.

Ingredienser

Portioner: 5 liter soppa
  • 1 kg gröna linser
  • 5 gula lökar
  • 1 hel vitlök (1 hel vitlök motsvarar ca 10 vitlöksklyftor)
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 6 dl vitt matlagningsvin (alkoholfritt matvin går bra)
  • 4 msk konc kycklingfond
  • 1 1/2 l vatten
  • ev 1 dl bulgur
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 msk oregano
  • olivolja
  • ca 4 tsk salt
  • ca 2 tsk chilipeppar (pulver)
Till servering
  • fetaost
  • stekta korv slantar
  • kalamataoliver
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?