ÖVER 60 MIN | Medel

Baklava med pistage och kardemumma

Gör din egen baklava, ett klassiskt bakverk som är vanligt i Mellanöstern. Filodegskakan smaksätts med kardemumma och fylls med nötter som pistage och valnötter samt en sötsyrlig sirap. Servera baklavan uppskuren i bitar som kaka eller söt dessert!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sirap: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme 3–5 minuter.
  2. Ta från värmen och rör ev ner apelsinblomsvatten eller rosenvatten. Låt svalna och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur.
  3. Finhacka nötterna och blanda med kardemumma och 4 msk av sirapen (för 12 port).
  4. Smält smöret och låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 175°C.
  6. Lägg filodegsarken ovanpå varandra så att bladen inte torkar ut och lägg en fuktig handduk över. Lägg ett ark filodeg på bänken och pensla med smält smör, lägg på ett ark och pensla igen, gör om detta tills du har 4 stycken filodegsark på varandra.
  7. Lägg ¼ av nötblandningen längst ut på filodegskanten längs långsidan och rulla ihop. Upprepa med resterande ark och fyllning.
  8. Skär rullarna i ca 5 cm stora bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 20–30 minuter tills de är gyllene.
  9. Ta ut baklavan, ringla över den kalla sirapen och strö över pistagenötterna direkt så de fastnar.
  10. Låt gärna stå minst 12 timmar innan servering.

För alla

Kontrollera noga innehållet i filodegen.
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 12
Sirap
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • ev 2 tsk apelsinblomsvatten eller rosenvatten
  • 500 g mandlar, pistagenötter och valnötter
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 400 g smör
  • 16 filodegsplattor
Topping
  • 2 dl finhackade pistagenötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 3358 kJ / 803 kCal