Empanadas med kryddig lammfärs och russin
Empanadas är en typ av smarriga köttfärspiroger, här gör vi dem med en fyllning av bland annat kryddig lammfärs med smak av koriander, kardemumma och kanel. Servera gärna dessa empanadas med en het chilisås.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020
Ingredienser
15 st
Deg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
1 dl kallt vatten
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 g lammfärs
1 1/2 msk malen koriander
1 1/2 tsk mortlad kardemumma
2 tsk harissa (chilipaste)
1/2 tsk malen kanel
1 dl russin
1 msk konc kalvfond
3 dl vatten
3 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
1 ägg (till pensling)
Serveringsförslag
chilisås
För alla
Kontrollera noga innehållet i fonden.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget och pensla med mjölk eller vatten.
Gör så här
Tips
Dessa empanadas blir lika goda att laga med någon annan kött- eller vegofärs.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1185 KJ / 303.9 kCal
Fett17.5 g
Salt1.81 g
Kolhydrater22.5 g
Protein9.1 g
Kommentarer
Har gört flera gånger, vi älskar, med 5dl vetemjöl funkar bara
Magdolna
2022-03-12För att få degen att "gå ihop" var jag tvungen lägga till mer smör, trots det var den otroligt svårjobbad och de färdiga pirogerna föll isär och blev som sandkakor i munnen. Något måste vara fel i receptet! Köttfärsen blev jättegod, den kommer vi att använda tillsammans med annat recept på empanadas.
Marika
2021-05-15Oj vilken smulig och svår deg. Om jag någonsin beger mig på det här igen tror jag jag hittar mitt eget gamla smördegsrecept. Helt omöjlig att arbeta med. Färsreceptet var jättegott .
Torunn
2021-01-13