Dubbelmarinerad fläskfilé

Till fest och andra speciella tillfällen passar detta recept på saftig fläskfilé perfekt. Köttet blir smakrikt då du marinerar fläskfilén både en och två gånger i god marinad innan det serveras. Filén serverar du kall i skivor.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2008

Ingredienser
10 portioner
3 fläskfiléer (à 500 g)
3 msk smör
Marinad 1
3 vitlöksklyftor
10 dl vatten
2 msk grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin
1 tsk grovkrossad vitpeppar eller svartpeppar
Marinad 2
1 vitlöksklyfta
1 citron (strimlat skal och 1/2 dl saft)
2 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1637 KJ / 392 kCal
Fett26 g
Salt2.9 g
Kolhydrater2 g
Protein39 g
Kommentarer
36 stHej Ska den inte tillagas i marinad 1?? Tänker lägga köttet i marinad 1 på kvällen och sedan tillaga köttet med marinaden dagen innan och på festdagen göra och hälla över marinad 2 som en dressing/sås?? Är det så det är tänkt??
Camilla
Hur länge kan jag förvara den färdiga fläskfilén? Går den att frysa in om jag inte ska ha den förrän ca en vecka senare?
Lena
I marinad 1 ingår 2 msk grovt salt, kan jag byta ut det till finkornigt? Blir det isåfall samma mängd? Ska filén vara varm när den läggs i marinad 1?
Eva-lena
Hej Eva-Lena! Du kan byta ut det mot finkornigt rakt av. Samma mängd alltså för det väger lika mycket, grovsalt och finsalt. Och filéen kan gärna vara varm men behöver inte vara det när den läggs i marinaden. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
lätt o jöttegott
Jane
Jag gjorde detta recept i helgen. Jag hade dock varken rosmarin eller citron. Så jag tog torkad timjan istället för rosmarin och apelsin istället för citron. Det blev jättegott.
Linalee
Hej Tove! Tack för alla dina snabba och bra svar! Fläskfilén blev väldigt lyckad och mycket populär bland mina gäster !
Ewa
Hej! Nu dags för mig att börja med marinad 1. Det hade varit mkt bättre att det stått antal timmar den bör ligga i marinaden istället för ”över natten”. Allt beror ju på när jag börjar laga. Börjar jag kl 11:00 bör den då ligga över natten ändå? Ska jag då redan på morgonen lägga den på fat och hälla över marinad 2. Kan den ligga så ända till kvällen festdagen? Tacksam om du hinner svara redan idag fredag!
Ewa
Hej igen Ewa! Ja, över natten är ju tokigt formulerat! Jag ska ändra det! Vi menar ca 10 timmar. Och sen kan köttet ligga länge i marinaden så det är ingen fara om det får ligga över 8 timmar. Det är ju även gott äta dagen efter festen! :) Lycka till nu! /Tove
ICA-köket
Hej kan man frysa fläskfilé med marinad 2 och sen ta fram den dagen innan
Cecilia
Hej Cecilia! Det är inget vi har provat men det borde verkligen gå bra. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Hej igen! Tack för din tidigare info! En fråga till. Hur långt innan middagen kan man ta fram fläskfilén så den inte är för kall? Jo ser också receptet med örtsås och blir ambivalent vilken man ska laga av dessa två? Någon som gjort båda och vilken föredrog ni i såfall?
Ewa
Hej igen! Jo du bör nog ta fram filén mellan 1-2 timmar innan den ska ätas! Lycka till. /Tove
ICA-köket
När jag läser ingredienserna på Marinad 1 som bla innehåller 10 dl vatten och lite kryddor så undrar jag om det verkligen kan smaka något om denna marinad?! Även Marinad 2 är klen till 3 fläskfiléer och 10 pers. Blev det verkligen bra??
Ewa
Hej Ewa! Ja, det blir jättebra! Men det är ju inget som säger att du kan trycka på lite mer av smakerna. Allt beror ju också lite på hur kraftiga grenar man har av rosmarin eller hur stora vitlöksklyftor man har. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket