Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Enkel

Dopp i grytan med äpple och ingefära

Denna variation av dopp i grytan är långt ifrån ett varmt, oljigt skinkspad med blöta brödbitar. Tänk snarare en mustig buljong som både får friskhet av äppelmust och sting från ingefära. Gör som norrlänningarna och skippa mjukbrödet och doppa ett hårt tunnbröd istället för en fulländad upplevelse.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp skinkspadet. Sila av i en sil och häll tillbaka spadet i kastrullen.
  2. Riv ingefäran fint. Koka skinkspad och äppelmust tillsammans med svartpepparkorn och ingefära ca 10 minuter. 
  3. Ansa och skär vitkål och purjolök i bitar. Lägg grönsakerna i spadet och koka tills de är mjuka.
  4. Till servering: Servera med tunnbröd, att doppa i spadet med grönsakerna.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.

Fakta

Varför äter vi dopp i grytan vid jul?
Dopp i grytan var ursprungligen inte en del av julbordet, utan det sågs praktiskt att doppa det något hårda brödet för att mjuka upp det i spadet från grytan med kokt skinka och julkorv i samband med julförberedelserna.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
  • 5 dl skinkspad
  • 2 msk riven ingefära
  • 5 dl äppelmust
  • 30 hela svartpepparkorn
  • 500 - 600 g vitkål
  • 200 - 300 g purjolök
Till servering
  • tunnbröd
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer