Dopp i grytan

Betyg 3.9 av 5.13 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Dopp i grytan

Har du massa härligt skinkspad kvar efter du köpt eller kokat julskinkan? Då kan du koka dopp i grytan genom att koka ihop ditt doppspad och ev smaksätta med lite söt julöl före du låter vörtbröd ligga och dra. Servera din dopp i grytan med smör, julskinka och gärna ett mörkt öl.

Ett recept från:
Buffé nr 7, 2001

Dopp i grytan

Ingredienser

1 sats
skinkspad (från köpt eller egen kokt julskinka)
höns- eller köttbuljong

Förslag på smaksättning

fylligt julöl
vitpepparkorn
lagerblad

Till servering

tunnbröd, tjocka skivor vörtbröd eller knäckebröd
julskinka
smör

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • Kan också tillägga att vi inte använder vörtbröd utan bakar ett rågbröd till som är ganska torrt så det suger åt sig mycket doppespad 🥰

    Bo

  • Brukar inte ha öl i men däremot kokas både fläsk och nötkött i samma spad som skinkan. 2 rejäla köttbitar att ha dom tilltugg är helt underbart samt då julkorv som också kokat med den sista halvtimmen 👌🏼

    Bo

  • Börja såsom en del andra affärer sälja dopp spad i förpackning. Man köper färdigkokt. Och då finns ju inget spad. Så. Till nästa år hoppas jag ni löst det här i Olofström 👍. Mvh. Och god jul. Torbjörn

    Torbjörn

  • Lägg en klyftad lök, en morot 🥕 lite mortlade julkryddor i en långpanna, slå på ngn deciliter vatten och kör skinkan på galler över pannan. Fukten gör att köttet håller sig saftig och doppan kan silas o spädas till lagom styrka.

    Erik

  • Testa att doppa i Mjälloms tunnbröd istället för vört. Mmmmmmm (norrländsk specialitet)

    Patrick

  • Jag ugnsbakar skinkan i folie. Tar reda på spadet som jag häller i en kastrull och sedan späder med vatten till lagom sälta.

    Caroline

  • Jag gör skinka i en stekpåse i ugnen, då samlas allt spad i påsen. Sen häller man spadet i en stor kastrull.

    Liselotte

  • Tips: Koka skinkan med baktermometer i. Säll in hela grytan i ugnen. Busenkelt! Den går då på jämn temperatur och du behöver inte vara rädd att den pöser. Spadet har du sedan till dopp i grytan. Förstår inte hur du ska få doppspad om du inte kokar skinkan.

    Helen

  • Hur gör jag om skinkan är ugnsbakad i folie? Spadet har jag sparat. Har aldrig haft "Dopp i grytan" någon gång.

    Britta

Testa liknande recept

  • Julmacka med äpple och senap
    Betyg 3.4 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Grönkål
    Betyg 2.8 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Julmacka cheddarspread och fikon
    Betyg 3.8 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Doppspad med äpple och ingefära
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Rods grönkål
    Betyg 3.4 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Skinkjansson
    Betyg 4.2 av 5.47 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad