Dolmeh barge mo - Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar är en klassisk rätt som det finns många olika varianter av i Mellanöstern och länderna runt Medelhavet. Just dessa med namnet Dolmeh barge mo har persiskt ursprung. Otroligt goda små munsbitar på buffébordet eller till en massa meze.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016

Ingredienser
35 st
1 gul lök
2 msk olivolja
150 g lamm- eller nötfärs
1 dl hackad mynta
1 dl hackad persilja
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
3/4 tsk salt
1/2 krm peppar
1 förp kokta linser (à ca 300 g)
5 dl kokt kallt basmatiris
1/2 burk vinblad i lag (à 620 g)
1 msk strösocker
1 dl färskpressad citronjuice
Gör så här
00:10:00
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per vinbladsdolme.
Energi192 KJ / 46 kCal
Fett1.3 g
Salt0.33 g
Kolhydrater6.3 g
Protein1.9 g
Kommentarer
Om jag minns rätt är det inte ens linser det ska vara utan torkade kikärts halvor. Är förpackade i påse precis som linser och finns i alla orient livs. Sedan glömde skribenten en mycket viktig detalj. Man ska ha i ca en full matsked tomatpuré. Eller så var de bara min farmor som gjorde så :)
Amir
2025-04-16Vad är det för linser man ska använda i receptet? Röda linser? Gröna linser? Var lite otydligt :)
Vanessa
2021-10-23