Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Dill- och citronbakad lax med mos

Utsökt recept där smaskig dill- och citronkräm breds på laxfiléer som sedan steks ljuvligt goda i ugnen. Servera den tilltalande laxen med fluffigt potatismos, krispiga sockerärter och syrliga citronklyftor.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 11, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Hacka dillen. Skölj citronen, riv skalet från halva citronen och skär den i klyftor. Blanda dillen med crème fraiche. Smaksätt med salt,
    peppar och citronskal.
  4. Skär laxen i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred dillkrämen på laxen. Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter eller till laxens innertemperatur är 56˚C.
  5. Lägg sockerärterna i kokande saltat vatten ca 4 minuter. Värm mjölken. Stöt potatisen och vispa ner mjölken och matfettet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera laxen med mos, sockerärter och citronklyftor.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd crème fraiche, mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre). Byt ut mjölken mot havre-, ris- eller sojaalternativ. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 20 g dill
  • 1 citron
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och peppar
  • 600 g laxfilé
  • 150 g sockerärtor
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2626 kJ / 629 kCal