Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Dill- och bondbönssoppa med pepparrotscrème

Ett smakrikt recept på dill- och bondbönssoppa med pepparrotscrème och fläsk. Du gör soppan av bland annat bondbönor, vitlök, citron, grädde och dill. Servera med stekt sidfläsk och en smakrik kräm av potatis, ägg och pepparrot.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala bönorna genom att nypa av en öppning och trycka ut bönan. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Riv skalet av citronen och pressa ut juicen.
  3. Fräs bönor, lök, vitlök och citronskal i olja ca 2 minuter i en kastrull. Häll på vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 5 minuter.
  4. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka ytterligare 10 minuter.
  5. Mixa ner dillen i soppan med stavmixer eller i matberedare. Sila ner soppan i kastrullen. Smaka av med citronjuicen samt salt och peppar.
  6. Pepparrotscrème: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa den genom en potatispress, låt svalna något.
  7. Tillsätt äggulorna och vispa ner den kallpressade oljan. Tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt. Blanda i pepparroten och krydda med salt.
  8. Sidfläskfräs: Koka bondbönor mjuka i lättsaltat vatten 2-4 minuter. Häll av och kyl i kallt vatten. Tryck sedan ut bönorna ur hinnan.
  9. Skär varmrökt sidfläsk i små tärningar. Bryn det knaprigt i en stekpanna. Tillsätt bönor och en klick smör och stek ytterligare någon minut. Ta från värmen och låt rinna av på hushållspapper. Blanda i plockad dill.
  10. Värm soppan och servera med pepparrotscrèmen. Toppa gärna med sidfläskfräs som ger sälta och krisp till soppan.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 200 g bondbönor (uttagna ur baljorna)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 citron
  • olja
  • 6 dl vatten till buljongen
  • 1 1/2 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl plockad dill + till garnering
  • salt och peppar
Pepparrotscrème
  • 2 potatisar (mjölig sort)
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl kallpressad rapsolja
  • 1/2 dl finriven pepparrot
  • 2 krm salt
Sidfläskfräs
  • 50 g bondbönor (uttagna ur baljorna)
  • 200 g varmrökt sidfläsk
  • smör
  • 1/2 dl plockad dill
Lägg till i inköpslistan