Dijonströmming med mosad potatis & syrad gurka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Dijonströmming med mosad potatis & syrad gurka

Smörstekt strömming med dijonsenap serverar du här tillsammans med ett friskt potatismos med crème fraiche och citron. Strömmingen och potatisen får även sällskap på tallriken av hemmagjord syrad gurka som blir en underbar smakbrytare.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Syrad gurka: Börja med gurkan. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Skala och skär gurkan i cm-stora tärningar. Lägg gurkan och dillen i ättikslagen. Låt dra i kylskåp.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Strömming: Klipp bort ev ryggfenor på strömmingen. Lägg ut fisken med skinnsidan ner. Bre på dijonsenapen.
  4. Lägg ihop filéerna två och två. Vänd dem i rågmjöl. Krydda på bägge sidor med salt och peppar. Stek fisken i smör ca 3 minuter på varje sida.
  5. Potatis: Häll av potatisen och mosa den med en gaffel. Blanda i crème fraiche, citronskal, salt och peppar.
  6. Servera den nystekta strömmingen med moset, syrad gurka och gärna en citronklyfta. Garnera ev med dillvippor.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut rågmjöl mot exempelvis glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche. Välj laktosfritt smör eller olja att steka i.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja att steka i.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 10 2010.

Carin Cassborg:
Bra nytänk i moset, som fick fin smak av citronskal och crème fraiche. Gurkan föll alla i smaken. En överbliven strömming fick simma i gurklagen ett dygn och hamnade sedan på en knäckemacka. Testade kaviarfyllning i stället för senap, och det gick
hem bättre hos sambon.
BETYG: 4,4

Tomas Henderup
Den »himmagjorda « ättiksgurkanoch potatismoset var toppengoda. Strömmingen, eller sillen som vi kallar den här, uppskattade hela familjen. Fast jag tycker sällan fisk vinner på att smaksättas, så andra gången skippade jag senapen. Vanlig stekt sill helt enkelt. Bättre än så blir det inte!
BETYG: 4,5

Maria Dahlberg:
Strömming är ingen favorit, men jag blev imponerad, tyckte det var jättegott! Moset var krämigt och gurkan gav en härlig syrlighet. Katten Gizmo har fått konkurrens – nu gillar jag också strömming!
BETYG: 4,0

Ingredienser

Portioner: 4
Syrad gurka
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 gurka
  • 2 msk hackad dill
Mosad potatis
  • 800 g potatis
  • 2 dl crème fraiche
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Dijonströmming
  • 600 g strömmingsfiléer
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • smör till stekning
Garnering
  • ev dillvippa
Lägg till i inköpslistan