Desserttallrik

39
0
Desserttallrik

Avsluta middagen med en liten tallrik suveräna sötsaker. Ljuvliga choklad- och hasselnötstryfflar och en söt och lite seg mandelkaka med saffrans-och konjaksgrädde gör susen. Toppa mandelkakan med bär som havtorn, hjortron och björnbär. Mums!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Desserttallrik

Ingredienser

12 portioner

Choklad- och hasselnötstryffel

150 g mörk choklad
1/2 dl hackade hasselnötter
1/2 krm flingsalt
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
25 g rumsvarmt smör
kakao att rulla i

Mandelkaka med saffrans- och konjaksgrädde

250 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 påse saffran (1/2 påse motsvarar 1/4 g)
1 1/2 msk konjak
2 dl vispgrädde
1 msk socker

Till servering

frysta tinade bär, t ex havtorn, hjortron och björnbär

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett. Mandelkaka med saffrans- och konjaksgrädde. Ger 12 stycken.
Sätt ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan i en bunke. Blanda med äggvitan till en slät smet.
Spritsa eller klicka ut 12 runda kakor, ca 3 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt
Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter. Låt svalna och förvara under plastfolie fram till servering.
Blanda saffran och konjak i en liten skål. Låt stå minst 5 minuter.
Vispa grädde och socker krämigt i en bunke.Tillsätt saffranskonjak. Vispa till en fluffig och gyllengul grädde.
Till servering: Klicka grädden på kakorna och garnera med bär.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning.
Innehåller ägg.

 

Gör så här

Choklad- och hasselnötstryffel. Ger ca 25 stycken.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

39

Kommentarer