Crème brûlée-paj

Är inte crème brûlée den ultimata efterrätten så säg! Prova en variant på den populära desserten i pajform och låt den krämiga fyllningen med smak av vanilj ta plats på en pajbotten. Avsluta på klassiskt vis med att bränna av socker på toppen för en gyllene och knäckig yta.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2021

Ingredienser
ca 14 bitar
Botten
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 stort ägg (á ca 70 g)
strösocker (att bränna)
Fyllning
1 vaniljstång
4 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 1/3 dl strösocker
150 g äggulor (150 g motsvarar ca 7 st medium äggulor)
För alla
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör så här
Tips
Har du ingen brännare? Sätt ugnen på 250°C övervärme/grill. Ställ in pajen högst upp och låt sockret smälta och få färg 1–3 minuter. Var försiktig så att pajkanten inte bränns.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hur ska man förvara den om man gör den under dagen idag och ska äta den ikv? Rumstempererat fram till servering? Eller bara svalna o sen in i kylen så länge? Och sen bränna socker vid servering
Moa
2023-04-14Hej Moa! Låt den svalna i rumstemperatur och ställ i kylen. Ta fram pajen ca 30 minuter före servering och bränn av med socker precis vid servering. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-04-24Jag gissar på att vanilj stången ska lyftas bort??
Frida
2021-12-29Hej Frida! Ursäkta för jättesent svar. Det stämmer, vaniljstången ska tas upp när vätskan har kokat upp och du tar av kastrullen från värmen. Vi har nu uppdaterat receptet. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-04-24Funkar de o köpa färdig deg??
Frida
2021-12-27Hej Frida! Vi har inte provbakat med färdig deg men vi tror absolut att det funkar bra. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
Redaktionen
2021-12-27