Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Citrusgravad lax

Hemgravad lax slår alltid den köpta! Med denna citrussmakande saltlake kan det inte bli annat än prefekt. Laxen ska gravas i 1-2 dygn beroende på tjockleken.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela laxen i halvor och skär bort ryggbenet. Ta bort alla ben.
  2. Blanda salt, socker, peppar och citronskal. Lägg laxen med skinnet nedåt i en form. Strö saltblandningen över laxen.
  3. Pressa över citron- eller limesaften. Lägg ihop laxbitarna med köttsida mot köttsida. Täck med plast.
  4. Låt laxen ligga i kylen i 1-2 dygn beroende på hur tjocka filéerna är. Vänd laxen några gånger under gravningen.
  5. Häll bort saltlaken och förvara laxen i kylen.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 kg lax (mellanbit, som varit fryst 2-5 dygn)
  • 4 msk salt
  • 4 msk socker
  • 2 tsk grovkrossad vitpeppar
  • rivet skal och pressad saft av 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 1 lime)
Lägg till i inköpslistan