Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citrontarte

Citrontarte är en lyxig efterrätt som du med fördel serverar avsvalnad ihop med vispad grädde. Den goda citronsmaken får du genom att toppa och grädda degen med citronskivor innan du skeda över mumsig, syrlig sockerlag.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull. Låt svalna något. Rör i mjöl, bakpulver och socker. Tillsätt det halva ägget och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en rundel, ca 18 cm i diameter på bakplåtspapper (för 4 port). Grädda bottnen ca 5 min i 200°C.
  2. Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Skär citronen i tunna skivor. Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och lägg i citronskivorna. Låt koka ca 5 min. Ta upp skivorna. Låt lagen koka ihop tills den är riktigt simmig. Lägg citronskivorna på den halvfärdiga bottnen. Grädda ytterligare ca 10 min.
  3. Skeda den simmiga lagen över kakan. Låt citrontarten svalna.
  4. Till servering: Garnera med citronmelissblad och servera med lättvispad grädde.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 msk socker
  • 1/2 ägg
  • 1 citron
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • citronmelissblad till garnering
Till servering
  • lättvispad grädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?